Kahramanmaraş'taki kent ormanlarının milli parkçılık ve orman peyzajı açısından değerlendirilmesi
Evaluation of urban forestries in point of national park and forest landscapes in Kahramanmaraş
- Tez No: 213563
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SELÇUK İNAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kahramanmaras, Ahır Mountain Urban Forest, National Park, Forest Landscape
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalısmada; Kahramanmaras'taki Ahır Dagı kent ormanının, orman peyzajı ve milli parkçılık açısından degerlendirilmesi yapılmıstır. Bu kapsamda kent ormancılıgın önemi, tarihçesi, hukuki boyutu, kent insanına sagladıgı faydalar ve kent ormanında olması gereken objeler ortaya konulmustur. Ahır Dagı kent ormanı bilimsel ve teknik açıdan amaç, kapsam, uygulama ve yönetim esaslarına göre irdelenmistir. Bu konuda arazi ve literatür çalısmalarının yanında anket uygulamaları da yapılmıstır. Ahır Dagı Kent Ormanında ve Kahramanmaras merkezinde toplam 90 adet anket uygulaması yürütülerek, insanların tercihleri belirlenmistir. Kahramanmaras içinde ve çevresinde yapılan kent ormancıgı çalısmalarının, orman peyzajı ve milli parkçılık yönünden birçok eksikliklerinin ve sorunlarının oldugu saptanmıstır. Kahramanmaras Ahır Dagı kent ormanı için milli parkçılık ve orman peyzaj yönünden öneriler verilmistir. Ayrıca bu çalısmada, Kahramanmaras'ın kent içi parkları, yolları, refüjleri, mezarlıkları ve yesil kusak agaçlandırma çalısmalarına da yer verilmistir. ANAHTAR KELİMELER: Kahramanmaras, Ahır Dagı Kent Ormanı, Milli Parkçılık, Orman Peyzajı
Özet (Çeviri)
In this study Ahır Mountain urban forest in Kahramanmaras was evaluated in the point of forest landscape and national park. In this framework, deals with the importance, history, juristic dimension, advantages for city dwellers of urban forestry and finds out necessary measures in urban forests. Ahır Mountain urban forest was examined scientifically and technically in regards of purpose, application and method basis. Besides land and literature studies, public survey were carried out. A total 90 questionnaries in Ahır Mountain urban forest and in the city center of Kahramanmaras were conducted to find out people?s choices. It was found out that there are a lot of deficiencies and problems in the urban forestation in and around Kahramanmaras in terms of forest landscaping and national park. Suggestions were made for national park and forest landscaping of Kahramanmaras- Ahır Mountain urban forest. Moreover, parks, ways, refuges, graveyards and green belt forestation in Kahramanmaras city were included in this study.