Dalgacık dönüşümünü kullanarak ön cepheden çekilmiş insan yüzü resimlerinin tanınması
Recognition of frontal face images by applying the wavelet transform
- Tez No: 213564
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. METİN ARTIKLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Computer Engineering and Computer Science and Control, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Resim sleme, Veritabanı, Dalgacık Dönüsümü, Image Processing, Database, Wavelet Transform
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Resim islemenin bir alt dalı olan resim tanıma günümüzde teknolojinin gelismesiyle birlikte oldukça önem kazanmıstır. Resim tanımada ise özellikle insan yüzü tanıma öne çıkmakta ve yaygın olarak güvenlik amaçlı kullanılmaktadır. nsan yüzü resimlerinin tanınması için birçok yöntem uygulanmaktadır. Bu yöntemlerin kullanılan veritabanına, yazılan algoritmalara ve farklı dıs etkenlere baglı olarak degisik üstünlükleri bulunmaktadır. Bu çalısmada kesikli dalgacık dönüsümü yöntemi ile insan yüzü resimlerinin tanınması gerçeklestirilmistir. Resimler iki seviyeli kesikli dalgacık dönüsümüne tabi tutuldu. Dönüsüm sonucunda elde edilen özet dalgacık katsayıları ile tanıma islemi gerçeklestirildi. Dalgacık dönüsümünün uygulanmasıyla yapılan tanıma performansında, dönüsüm uygulanmadan yapılan tanıma performansına göre dogru tanıma oranı artarken, tanıma zamanında ise önemli bir azalma olmustur. Yapılan simülasyonlar; herhangi bir isleme tabi tutulmamıs 500 kisilik bir veritabanı kullanıldıgında direk karsılastırma yöntemine dayalı metodun %78 dogru tanıma performansı gösterdigini belirlemistir. Dalgacık dönüsümüne dayalı metot uygulandıgında ise %80 dogru tanıma performansı elde edilmis ve tanıma zamanında 11 kata varan bir azalma meydana gelmistir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, object recognition which is a subfield of image processing has gained significant importance as science and technology allows more sophisticated manipulation of digital images. Among this subject, human face recognition received a lot of attention mostly because of the need to reliably security systems. In this study, we have developed a method based on discrete wavelet transformation to recognize human face images. 2 level transformations is applied to images. The approximation coefficients of the second level are used to identity faces. We have showed that applying wavelet transformation to the images increases recognition performance as well as decreases recognition time significantly when compared to similar cases using images without transformation. Simulations are performed over a set 500 people selected from CNNL face database. Our method, based on template matching without any transformation applied to images, performed % 78 correct recognition performances. The method developed based on wavelet transformation performed %80 correct recognition on the same set. However the latter performs the identification as much as 11 times faster.