Kahramanmaraş Kağıt Fabrikası'nda kullanılan taze ve atık suların incelenmesi ve arıtılması
The investigation of Kahramanmaraş Paper Mill fresh and waste water and waste water treatment
- Tez No: 213562
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET TUTUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering, Engineering Sciences, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kağıt fabrikası, taze su, atık su, arıtma, Paper mill, fresh water, waste water, treatment
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Bu çalışmada, Kahramanmaraş Kağıt Fabrikasında kullanılan temiz ve atık suların özellikleri belirlenmiştir. Ayrıca üretimde kullanılmış atık su; fizikokimyasal arıtma yöntemlerinden flottasyon, kimyasal arıtma ve renk açma yöntemlerinden ise pit, Uçucu kül (elektro filitrelerin toz siklonuna düşen kül), hidrojen peroksit ve ozon ile muamele edilmiştir. Çevre ve Orman Bakanlığı, Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliğine göre; atık kağıt' ın hammadde olarak kullanıldığı kağıt ve karton fabrikalarında atık suların alıcı ortamlara deşarj standartları aşağıda verilmiştir. Kağıt fabrikası atık suları flottasyon, pit ve Uçucu külü muamelesi ile; pH, KOİ (kimyasal oksijen ihtiyacı), AKM (askıda katı madde), ZSF (balık biyodeneyi) ve inorganik madde miktarlarında genel olarak bir azalma debi değerlerinde artış tespit edilmiştir. Atık suyun rengini açmak amacıyla uygulanan uçucu kül, hidrojen peroksit ve ozon muamelesinde ise koyu kahverengi su berrak renge dönüşmüş ve pH, debi, KOİ, AKM, ZSF ve inorganik madde miktarlarının bir kısmında azalma bir kısmında ise artışlar olduğu belirlenmiştir. Parametreler Birim Standart pH 7.70 Debi m3/saat 150 Kimyasal Oksijen İsteği (KOİ) ppm 870 Askıda Katı Madde (AKM) ppm 80 Balık Biyodeneyi (ZSF) - 8 Renk - Berrak Na+1 ppm 85.69 Fe+2 ppm 2.51 Ca+2 ppm 55.64 K+2 ppm 6.33 Zn+2 ppm 0.02 Mg+2 ppm 58.07 Cu+2 ppm 0.04 Yukarıda uygulanan atık su arıtma ve renk açma yöntemleri ile aşağıdaki değerler elde edilmiştir. Parametreler Atık su Yöntemler Flottasyon Pit Uçucu Kül Hidrojen Peroksit Ozon pH 7.68 7.02 6.88 6.60 5.46 5.46 Debi (m3/t) 153 160 165 170 158 157 KOİ (ppm) 2593 2476 - 551 - 993 AKM (ppm) 1920 1843 350.40 60.88 280.33 475.30 ZSF - - 8 8 8 8 Renk Koyu Kahve Rengi Kahve Rengi Açık Kahve Rengi Berrak Berrak Berrak Na (ppm) 217 215 205 233 219 256 Fe (ppm) 5.56 5.08 14.78 0.37 2.70 3.53 Ca (ppm) 30.41 30.28 328.88 45.74 238.33 302 K (ppm) 25.33 24.79 20.30 55.57 18.20 19.97 Zn (ppm) 0.45 0.41 0.19 0.18 0.28 0.24 Mg (ppm) 55.07 54.97 129.45 52.15 106.93 122.73 Cu (ppm) 0.194 0.185 0.09 0.12 0.11 0.12 Sözkonusu yöntemlerin uygulanması durumunda Kahramanmaraş kağıt fabrikası atık suları standartlarda verilen değerlere ve kağıt fabrikasının çevreyi kirletmeye olan etkisi en aza indirilecektir.
Özet (Çeviri)
In this study, the properties of fresh and waste water used in Kahramanmaras paper mill were determined. Besides, waste water used in production was treated by flotation from physiochemical purification processes; pit, fly ash, hydrogen peroxide and ozone from chemical purification and bleaching processes. According to the Regulation of Water Pollution Control of Ministry of Environment and Forestry, the discharge standards of waste water in pulp and paper mills where waste paper is used as raw material are as follows. Generally a decrease in pH, COD (Chemical Oxygen Demand), SSM (Suspended Solid Matter), ZSF (Fish Biotest) and inorganic substances, a increase in flow were determined in the treating of waste water of paper mill with flotation, pit and fly ash. In the application of hydrogen peroxide and ozone to bleach waste water, the dark brown waste water became clear and some parameter values of pH, flow, COD, SSM, ZSF and inorganic substances were decreased while some others increased. Parameters pH Flow Chemical Oxygen Demand (COD) Suspended Solid Matter (SSM) Fish Biotest (ZSF) Color Na+1 Fe+2 Ca+2 K+2 Zn+2 Mg+2 Cu+2 Unit m3/h ppm ppm ppm ppm ppm ppm ppm ppm ppm Standard value 7.70 150 870 80 8 clear 85.69 2.51 55.64 6.33 0.02 58.07 0.04 The following results were obtained by the application of waste water treatment and bleaching methods mentioned above. Purification and Bleaching Methods Parameters pH________ Flow (m3/t) Waste Water 7.68 153 Flotation 7.02 160 Pit 6.88 165 Fly Ash 6.60 170 Hydrogen Peroxide 5.46 158 Ozone 5.46 157 COD (ppm) SSM (ppm) 2593 1920 2476 1843 551 60.88 993 475.30 350.40 280.33 ZSF Color Dark Brown Light Brown 8 Clear 8 Clear 8 Clear Na (ppm) Fe (ppm) 217 5.56 215 5.08 205 14.78 233 0.37 219 2.70 256 3.53 Ca (ppm) K (ppm) 30.41 25.33 30.28 24.79 328.88 20.30 45.74 55.57 238.33 18.20 302 19.97 Zn (ppm) Mg (ppm) 0.45 55.07 0.41 54.97 0.19 129.45 0.18 52.15 0.28 106.93 0.24 122.73 Cu (ppm) 0.194 0.185 0.09 0.12 0.11 0.12 In the case of application of the methods Paper mill?s waste water will be in the standard minimal effect on the environmental pollution. mentioned above, Kahramanmaras values and the paper mill will have