Çam keseböceği (Thaumetopoea pityocampa (schiff.))'nin farklı bonitet ve yaşlardaki kızılçamların (Pinus brutia (ten.)) çap ve boy artımına etkisi
The investigation of the effects of pine processionary on the diameter and lenght increment in red pine stands at different ages in various site class
  1. Tez No: 213585
  2. Yazar: HALİT KÖSE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KANAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kızılcam, Çam keseböceği, Deneme alanı, Kese sayısı
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 34
Özet
Bu çalışma 2003-2006 yılları arasında Kahramanmaraş Merkez Orman İşletme Müdürlüğü sınırları içerisindeki kızılcam meşcerelerinde yürütülmüştür. Bu çalışmada Kahramanmaraş yöresindeki Kızılç anılar da (Ten.) Çam keseböceği Thauimîopoea ptiyocampa ( Schiff. )'nin çap ve boy artımına etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla Kahramanmaraş Orman İşletme Müdürlüğü sınırları içerisindeki kızılcam meşcerelerinde farklı bonitet ve değişik yaşlarda 6 adet deneme alanları alınmıştır. Her deneme alanında 30 ağaç seçilmiş ve her ağaca bir numara verilmiştir. İlk 5 ağaca kese asılmamış (kontrol ağaçları), ikinci 5 ağaca 5'er adet kese, üçüncü 5 ağaca 10'ar adet kese, dördüncü 5 ağaca 15'er adet kese, beşinci 5 ağaca 20'şer adet kese ve altıncı 5 ağaca 25'er adet kese asılmıştır. Farklı sayılarda keseler asılarak kese adedine göre, zararlının ağaçlardaki çap ve boy artımına etkisi tespit edilmiştir. Çalışma sonucunda kese asılmayan ağaçlarda ortalama %21,21 oranında çap artımı, %16,79 oranında boy artımı gerçekleşmiştir. Kese asılan ağaçlarda ise kese sayısı gözetilmeksizin ortalama %9,32 oranında çap artımı, %8,19 oranında ise boy artımı gerçekleştiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is carried out in the red pine stands within the boundaries of Directorate of Kahramanmaraş Central Forest Enterprise from2003 to 2006. in this study the effects of pine processonary on the diameter and height increment in red pine stands in Kahramanmaraş region were investigated. Six experimental plots at different ages in various site classes were taken. in each experimental plot, 30 trees were randomly chosen and a nıımber was given to each tree. in each experimental plot, trees were grouped into six different groııps, five trees for each group. For the groups from one to six, 0, 5,10, 14, 20, 25 pouches were hanged on the trees, respectively. By hanging different numbers of pouches on the trees, it has beentriedto determine the effect of the insect onthe diameter and height increment of trees. İnitial diameter and heigjıt values were compared with the values measured after the experiment. Key Words : Red Pine, Pine Processiana, Research Area, Piece Pouch