Çam keseböceği'nin (Thaumetopoea pityocampa den. ve schiff.) Ulus Orman İşletme Müdürlüğü karaçam meşcerelerinde artım ve büyüme üzerine etkisi
Effects of pine processionary moth (Thaumetopoea pityocampa den. and schiff.) on increment and growth of black pine stands in Ulus Forest Enterprise
- Tez No: 202920
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ DURKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çam Keseböcegi, Karaçam, Artım, Pine processionary moth, Anatolian black pine, increment
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Ulus Orman sletme Müdürlügü sınırları içerisinde önemli yayılıs ve zarar yapan Çam Kese Böceginin, karaçam mescerelerinin artım performanslarına yaptıgı etkilerin belirlenmesi amaçlanmıstır. Bu amaçla, 10'ar adet böcekli ve kontrol örnek alanında ölçmeler yapılmıstır. Artım degerleri yas ile iliskiye getirilerek regresyonları yapılmıs ve t testi ile aralarındaki farkın %95 güven düzeyinde anlamlı olup olmadıgı arastırılmıstır. Hacım artımlarını belirleyebilmek için, örnek agaçlar yardımıyla gelistirilen tek girisli agaç hacım tablosu kullanılmıstır. Kıyaslamalar, mescere sıklıgının farklı olması dolayısıyla, mescere bazında degil, tek agaç bazında yapılmıstır. Degerlendirmeler sonucu, çam kese böceginin karaçam agaçlarının artım ve büyümesi üzerine negatif etki yaptıgı sonucuna varılmıstır.
Özet (Çeviri)
This study has been done to determine negative effects of pine processionary moth widespread in Ulus Forest Enterprize on increment performances of Anatolian black pine. For this aim, 10 infested and 10 noninfested sample plot were measured. By using age- increment relationships, regression models were generated and results were tested using t test at 95% confidence level. For determining volume increments, single entry volume tables that constructed from sample trees, were used. Comparisons were done for single tree increments because stand densities of infested and noninfested stands were different. As a result, it was decided that pine processionary moth has negative effect on increment performance of Anatolian black pine trees.