Farklı sayıda Thaumetopoea pityocampa (Schiff.) (Lepidoptera, Thaumetopoeidae) larvalarıyla beslenen Calosoma sycophanta (L.) (coleoptera, Carabidae)'nın yumurta verimi üzerine araştırma
Egg yield research of Calosoma sycophanta (L.) (Coleoptera, Carabidae) feed onnumber of different larvae of Thaumetopoea pityocampa (Schiff.) (Lepidoptera, Thaumetopoeidae)
  1. Tez No: 338790
  2. Yazar: ZAFER KIZIL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ BAHADIROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çam, Çam keseböceği, Predatör, Karafatma, Yumurta, Larva, Ergin
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışmada Çam keseböceği (Thaumetopoea pityocampa)(Schiff.)'nin doğal düşmanı olan Calosoma sycophanta (L.)'nın beslenme miktarına bağlı olarak yumurta verimine etkisi araştırılmış, denemeler Kozan Orman İşletme Müdürlüğünün Calosoma sycophanta (L.) üretim laboratuvarında 2011 Şubat-Mayıs ayları arasında yürütülmüştür.C. sycophanta ergin bireyleri Mart ayının ilk haftasından itibaren arazide aranmış fakat hava sıcaklığı mevsim şartlarına göre düşük gittiğinden erginlerinin kış diyapozundan çıkması 15-20 gün gecikmiştir. Arazide toplanan fertler laboratuvara getirilmiş, dişi ve erkekler birbirinden ayrılmış, çift olarak (?,?) 10x15x10 cm ebatlarında plastik kaplara konulmuştur. 12 adet kaba birer çift C. sycophanta fertleri bırakılarak günlük 1 adet Çam keseböceği tırtılı ile beslenmiştir. Bu şekilde 15 grup oluşturulmuş, her gruptaki 12 plastik kaba günlük 2,3,4??15'e kadar Çam keseböceği tırtılı verilmiştir. 15 grupta toplam 180 adet plastik kap oluşturulmuştur. Bu kaplarda günlük yumurta verimi, yediği, parçaladığı ve sağlam bıraktığı tırtılların sayısı kayıt edilmiştir.Denemeler sonucu beslenme miktarı ile yumurta verimi arasında doğru bir orantının olduğu saptanmıştır. Dolayısıyla konukçu tırtılın sayısı yükseldikçe avcı böcek C. sycophanta'nın yumurta veriminde artış gözlenmiştir. En çok yumurta 14 adet tırtıl ile beslenen kaplardan alınmış olup, bir dönemde ortalama 6,58 adettir. Kaplarda sayım yapılırken 14 adet tırtıl ile beslenen kapların birinden 18 adet yumurta alınmıştır. En az yumurta verimi bir dönemde ortalama 1,17 adet ile günlük bir adet tırtılla beslenen kaplarda olmuştur. Ayrıca konukçu tırtılların sayısının artışına bağlı olarak (13-15 adet) bazı günlerde yem olarak verilen tırtılların tümünün yenilerek yada parçalanarak öldürüldüğü tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, influence of Calosoma sycophanta (L.) egg yield, natural enemies of pine processionary moth (Thaumetopoea pityocampa) (Schiff.), depending on amount of nutrition was investigated. Experiments were performed in Calosoma sycophanta (L.) production laboratory in Kozan Forest District between February and May 20011.Mature individuals of Calosoma sycophanta were looked for in the field from the first week of March. However, coming out of Calosoma sycophanta adults from winter diapausing delayed 15-20 days. Individuals collected in the field were brought to the laboratory, males and females was separated and put into 10x15x10 cm size plastic containers. A pair of and put into 10x15x10 cm size plastic containers. Calosoma sycophanta was put into 12 unit plastic containers and was fed daily with 1 piece of pine processionary larva. In this way, 15 groups were composed and up to 15 pine processionary larva were daily given into 12 plastic containers in each group. 15 groups and totally 180 unit plastic containers were created. Daily egg production, the number of eats, torn and intact larva of these containers were recorded.As a results of experiments, there was a direct correlation between amount of nutrition and egg production and due to rising number of host larva, egg production of Calosoma sycophanta (L) was increased. The most eggs was taken from containers fed with 14 larva and average quantity of 6,58. Counting containers, 18 egg were taken from one of the containers fed 11 larva. The least egg production was recorded 1,17 in container with fed 1 larva. Also, it was determined that all pine processionary larva were killed depend on increasing number of host larva.KeyWords: Pine, Pine processionary moth, Predator, Egg, Larva, Adult