Fuzzy multi-criteria decision making in solid waste collection system in Turkey
Türkiye katı atık toplama sisteminde bulanık çok ölçütlü karar verme
  1. Tez No: 213593
  2. Yazar: YEŞİM KOP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. H. ZİYA ULUKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çok amaçlı karar verme, çok ölçütlü karar verme, Hedef Programlama, TOPSIS, Çöp Toplama, Multi-objective decision making, Multi-criteria decision making, Goal Programming, TOPSIS, Waste Collection
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Galatasaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Her canlı türü enerji üretmek için besine ihtiyaç duyar ve yan mamul olarak çöp üretir dolayısıyla besin zincirinin bir halkasıdır. Ancak çok büyük miktarlarda çöp üretilen endüstriyel çevrelerde sartlar degismektedir. Bugün birçok özel ve kamu endüstri kurulusu çevre koruma, çöp toplama ve geri kazanma sorumlulugu gibi birçok yönetim düzenlemesiyle karsı karsıyadır [6]. Bu çalısmada Türkiye'de mevcut olan atık yönetimi mevzuatı ve süreci, bu sürecin dünyadaki örnekleri ve Türkiye'nin bu konuda dünyadaki konumu incelenmistir. Depolama sahalarının kıtlıgı ve gittikçe artan nüfusun buna baglı olarak süratle artan çöp üretimi göz önünde bulunduruldugunda geri kazanım ve geri dönüsüm gibi süreçlerin önemi açıkça ortaya çıkmaktadır. Bu çalısmada, bu süreçlerin bir asaması olan çöp toplama sistemlerinin karsılastırılması ve seçimi hedeflenmistir. Bunun yapılabilmesi için mevcut ve benimsenmesi öngörülen toplama sistemleri hakkında çesitli özel sirketlerden ve belediye, çevre ve orman bakanlıgı gibi kamu kuruluslarından veri toplanarak, bu veriler ısıgında bugün uygulanması en uygun çöp toplama sistemi seçilmistir. Bu çalısma için Türkiye'nin en kalabalık dolayısıyla en çok çöp üreten sehri olan stanbul sehri çalısma bölgesi olarak seçilmistir. Bu çalısma, hangi toplama sisteminin en etkin sistem oldugunu belirlemeyi amaçlamıstır. Birçok etkene baglı olarak degiskenlik gösteren veriler kesinlik tasımadıgı için bulanık kabul edilmistir. Bu nedenle en etkin toplama sisteminin seçimi, bulanık çok amaçlı karar verme tekniklerinden biri olan bulanık hedef programlama teknigiyle ve bulanık çok ölçütlü karar verme tekniklerinden biri olan fuzzy/bulanık TOPSIS teknigiyle yapılmıstır. Bu iki uygulama en etkin çöp toplama sisteminin belirlenmesini sagladıgı gibi, iki farklı karar alma tekniginin karsılastırılmasına da olanak saglamıstır.
Özet (Çeviri)
All kind of living necessitates food to produce energy and release waste as by-product. Then, it is a ring of the food chain. The circumstance changes in industrial environment where a huge amount of waste is produced. Today many public or private industrial institutions are faced to new management disciplines as environmental protection, responsibility for solid waste collection and recovery [6]. The recovery of exploitable waste decrease the volume of the waste going to land filling area, with important grades. But the percentage of recovery and the expenses varies for different collection method of solid waste. The exploitation of the solid waste involves a collection process as clean as possible. There are many methods of collection. This study will help us to understand which collection method is the best for the current situation. Since the paper and the carton paper are the most produced exploitable solid waste in Turkey, it seemed adequate to observe this system. Based on the data received from an institution executing the system of collection from manufacturers we will illustrate the current situation. Then, we will observe other alternatives by using data received from Ministry of Environment and Forestry (MEF) of Turkey. The application part of the study includes the selection of the best collection method by using a multiobjective decision making method named fuzzy goal programming (FGP) approach and then a multi-criteria decision making method named fuzzy TOPSIS.