Norduz koyunu yetiştiriciliği yapılan kimi işletmelerin yapısal özellikleri
The structural properties of some farmers performed norduz sheep breeding
  1. Tez No: 213617
  2. Yazar: YEŞİM AYSAN DAYAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET BİNGÖL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Küçük aile işletmeleri, Yapısal özellikler, Koyun, Norduz, Akkaraman, Small family farmers, Structural properties, Sheep, Norduz, Akkaraman
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Bölümü
  12. Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
NORDUZ KOYUNU YETİŞTİRİCİLİĞİ YAPILAN KİMİ İŞLETMELERİNYAPISAL ÖZELLİKLERİDayan Aysan, YeşimYüksek Lisans Tezi, Zootekni Anabilim DalıTez Danışmanı: Yard.Doç.Dr. Mehmet BİNGÖLAralık 2007, 38 sayfaBu araştırma, Van İli Gürpınar İlçesi sınırları içerisinde bulunan Norduz Bölgesi'ndeNorduz koyunu yetiştiriciliği yapılan işletmelerin yapısal özelliklerini ve Norduz koyunununenvanterini saptamak amacıyla yapılmıştır. Araştırma, 7 köyde bulunan 71 aile işletmesindeanket çalışması yapılarak yürütülmüştür. Anket sonucunda elde edilen veriler SAS istatistikpaket programı kullanılarak bilgisayarda analiz edilmiştir.Bölgenin iklim koşulları, topoğrafik yapısı ve yetiştiricilerin eğitim düzeyinin düşükolması gibi çeşitli nedenlerden dolayı koyunculuk geleneksel yapısını devam ettirmektedir.Bölgede koyunculuk küçük aile işletmelerinde aile ihtiyaçlarını karşılamak amacıylayapılmaktadır. Norduz koyunu bölge koşullarına çok iyi uyum sağlamış yerli bir koyuntipidir. Anket yapılan işletmelerdeki toplam Norduz koyun varlığı 13.905 baş civarında tespitedilmiştir.İşletme başına düşen Norduz koyun sayısının ortalama 196 baş olduğubelirlenmiştir. Norduz koyunlarının ortalama meralama süresi, laktasyon süresi ve süttenkesim yaşı sırasıyla 230 gün, 161 gün ve 4 ay olarak saptanmıştır.Norduz koyunlarının morfolojik ve fizyolojik özellikler bakımından diğer yerli ırklarlakarşılaştırıldığında bazı farklılıklara sahip oldukları belirlenmiştir. Bölgede koyunculukekstansif koşullarda yapılmaktadır. Bölge yetiştiricisinin koşullarının ve eğitim düzeyininiyileştirilmesi sonucunda koyunculuktanelde edilecekgelirinde artırılabileceğidüşünülmektedir. Ayrıca, bölge koyunculuğunda verim düzeyi bakımından önemli birvaryasyonun olduğu ve bundan yararlanılması gerektiği ortaya çıkmıştır. Yerli bir genkaynağı olan Norduz koyunlarının yok olma tehlikesi altında olduğu ve acil bir takımönlemlerin alınması gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
THE STRUCTURAL PROPERTIES OF SOME FARMERS PERFORMED NORDUZSHEEP BREEDINGDAYAN Aysan, YeşimMsc, Animal ScienceSupervisor: Assist. Prof. Dr. Mehmet BİNGÖLDecember 2007, 38 pagesThis study was carried out to determine the structural properties of farmers performedNorduz sheep breeding and the number of Norduz sheep in Norduz region of Gürpınar countyin Van. Norduz sheep are an adequate native genotype for mentioned environmentalconditions. The survey was made on 71 farmers in 7 villages. All data were analyzed by usingSAS statistical program.Sheep breeding in Norduz region has been continued their traditional structure becauseof the causes such as bad climatic and geographical conditions and the low education level.However, sheep breeding with traditional structure was performed for their needs rather thanprofit. Both bad climate conditions and unconscious sheep breeding shows that making oftraditional sheep breeding in small family farming were unsuitable for a profitable production.There were approximately 13.905 heads sheep in farmers performed Norduz sheepbreeding in Norduz region. The number of sheep per farming was 196 heads in average. Thepasturing duration, the lactation period, and the live weight at weaning in Norduz sheep werefound as 230 d, 161 d, and 4 month, respectively.There were some differences regarding the morphological and physiological ofNorduz sheep compared to other native genotypes. Sheep breeding in Norduz region has beenperformed with indigenous methods. It has been supposed that the productivity can be rise ifthe breeding conditions and the education level are improving. Besides, it is concluded thatthere is an important variation for level of yield in Norduz sheep breeding. It must absolutelybe profited from this variation. It has been thought that they are exhausted as a native geneticsand should be considered urgent precautions.