Polymorphisms of growth hormone (GH) gene and their effects on some growth traits in norduz sheep
Norduz koyunlarında büyüme hormonu (GH) gen polimorfizmi ve bazı büyüme özellikleri üzerine etkisinin araştırılması
- Tez No: 636571
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN KOYUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Büyüme hormonu (GH) geni, Genetik belirteçler, Norduz Koyunu, PCR-RFLP, Growth hormone gene (GH), Genetic Markers, Norduz Sheep, PCR-RFLP
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Genetik veya DNA belirteçleri, bireyler arasındaki genetik varyasyonları ayırt etmesinde önemli birer araçtırlar. Son zamanlarda DNA belirteçler insan, hayvan, su ürünleri yetiştiriciliği ve bitki genomlarında polimorfizmi belirlemek için yaygın olarak kullanılmaktadır. Hayvanlarda polimorfizmi tanımlamak için kullanılabilecek farklı tipte belirteçler vardır, ancak en yaygın olarak kullanılanlar RAPD, RFLP, AFLP ve makro ve microsatellite ile SNPlerdir. Bu çalışmada Norduz koyunlarında Büyüme Hormon geninin (GH) üç farklı lokusunda (GHY1, GHY2 ve GHY3) genetik polimorfizmi(leri) bulmak amaçlandı. Araştırmada, Norduz koyunlarında büyüme hormonu (GH) genlerindeki genetik varyasyonu belirlemek için PCR-RFLP tekniği uygulanmıştır. İlk önce 50 adet Norduz koyunundan genomik DNA saflaştırıldı. Daha sonra GHY1, GHY2 ve GHY3 lokuslarını çoğaltmak için üç primer seti seçildi. Her üç lokus için olası PCR ürün uzunlıkları sırarası ile 599 bç, 690 bç ve 679 bç olarak elde edildi. Ayrıca, üç lokus, bir DNA endonükleaz enzimi olan MspI ile kesildi. Sonuçlar bu çalışmada kullanılan tüm koyunlarda her üç GH lokusu polimorfizminin olmadığını göstermiştir. Bu araştırma altındaki tüm örneklerde sadece AB, heterozigot genotipi gözlenmiş ancak AA ve BB genotipleri saptanmamıştır. Sonuc olarak, gelecekte genomlarda GH polimorfizmini saptamak amaçlı araştırmalar için daha güvenilir bir teknik olan SNP belirteçler önerilir.
Özet (Çeviri)
Genetic markers or DNA markers are valuable in distinguishing genetic variations between individuals. The advancement of DNA-based DNA markers has had a progressive effect on hereditary studies. Recently, the application of DNA-markers has commonly been used to determine polymorphism in human, animal, aquaculture, and plant fields. There are different types of markers that can be used to identify polymorphism in animals, but the most commonly used ones are RAPD, AFLP, RFLP, mini and micro-satellites and SNPs. The aim of the research was to identify the genetic polymorphisms in growth hormone gene (GH) by using its three different loci named (GHY1, GHY2, and GHY3) in the genome of Norduz sheep. In this research, the PCR-RFLP technique was performed to determine genetic variations in the growth hormone (GH) genes in Norduz sheep. First, genomic DNA were purified from 50 individuals of Norduz sheep, then three sets of primers were chosen to amplify loci of GHY1, GHY2, and GHY. The lengths of PCR products were 599 bp, 690 bp, and 679 bp respectively. Furthermore, three loci were digested with MspI, a DNA endonuclease enzyme. Results displayed that there were no polymorphisms for three loci of GH. Only, one particular genotype AB heterozygous was observed in all individuals whereas genotypes AA and BB were not observed under this investigation. The results of this study have suggested that further affords of the research in GH to detect polymorphisms one should use SNPs which is more reliable technique to identify polymorphisms.