Ülkemizdeki tutuklu ve hükümlülerin ağaçlandırma işlerinde çalıştırılmalarının sosyal, ekonomik, idari ve yasal açıdan incelenmesi
The investigation of prisoners who are employed in afforestation jobs from social, economic, administrative, and legal point of view
- Tez No: 213674
- Danışmanlar: PROF.DR. ÖZDEN GÖRÜCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ceza ve Tutukevi, Tutuklu ve hükümlü, Orman, Ağaçlandırma, Anket, Kanun, Çapalama, Prison, prisoners, employment, forest, afforestation, survey, regulation, peck up the ground
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Ülkemizdeki Ceza ve Tutukevi sayısı 526'dır. Tutuklu ve hükümlü sayısı 2004 yılı itibari ile 57930'dur. Ceza ve Tutukevlerinde bulunan tutuklu ve hükümlülere bayan kuaförlüğü, seracılık, yapay çiçekçilik, mobilyacılık, oymacılık, kaynakçılık, aşçılık, vb. konularında eğitim verilerek istihdam edilmektedirler. Bu çalışmanın amacı; ülkemizdeki tutuklu ve hükümlülerin topluma yeniden kazandırılmasını teminen, meslek ve sanatlarını koruyup geliştirmek veya bir meslek ve sanat öğretmek amacıyla yürütülen iş yurdu faaliyetlerine katılım oranını yükseltmek üzere 4122 sayılı Milli Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Seferberlik Kanunu' nun uygulanmasını teşvik etmek ve ülkemizin en önemli doğal kaynağı olan ve giderek azalan orman varlığımızı korumak amacıyla; ülkemizin ağaçlandırılması ve erozyon kontrolü çalışmalarına katkıda bulunmaktır. Bu kapsamda orman işçiliği ve işlerinin daha ekonomik biçimde yaptırılmasını sağlamak hedeflenmektedir. Böylece başka bir devlet kurumunun da ekonomik açıdan kazançlı olmasına katkıda bulunulmaktır. Bu çalışmada, ilgili bakanlıklar arasında yapılan protokolün Kahramanmaraş örneğinde uygulanabilirliği araştırılmak üzere, bu bağlamda Adalet Bakanlığı ile Çevre ve Orman Bakanlığı'nın yapmış olduğu protokole ek olarak Kahramanmaraş Açık Cezaevi Müdürlüğü ve Kahramanmaraş İl Çevre ve Orman Müdürlüğü Ağaçlandırma Şube Müdürlüğü arasında bir ek protokol yapılmıştır. Kahramanmaraş Açık Cezaevi Müdürlüğü' nün belirlediği 30 tutuklu ve hükümlüye orman, ağaç ve ağaçlandırma konularında bilgi ve eğilimlerini ölçmek amacıyla anketler uygulanmıştır, daha sonra 1 hafta süre ile konu ile ilgili uygulamalı ve teorik olarak eğitim verilmiştir. Eğitim tamamlandıktan sonra 14 hükümlüye daha önceden Kahramanmaraş İl Çevre ve Orman Müdürlüğü Ağaçlandırma Şube Müdürlüğü tarafından belirlenen 22,4 hektar alanda bakım çalışması yaptırılmıştır. Yapılan çalışma sonunda elde edilen sonuçlar sosyal, idari, yasal ve ekonomik açıdan irdelenerek sosyal sorumluluk, toplumsal kazanımlar ve ormancılığımıza katkı bakımından öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
There are 526 correctional facilities in our country. The number of detainees and convicts held in these facilities is 57930 as of 2004. Prisoners are taught vocational trainings by taking courses such as hair dressing, growing plants in greenhouses, cookery, furniture, carving, welding, and etc. at the correctional facilities. The goals of this study are to; incorporate prisoners back into humanity, and ultimately into society by ameliorating their behavior, protect and improve their skills and arts, increase the attendance ratio for the activity of vocational training at the local workhouse in order to promote the Act numbered 4122 on National Afforestation And Erosion Control Mobilization Law, protect our forests, which are the most valuable natural resources of ours and yet gradually disappearing, contribute to the practices of erosion control and afforestation of our country,maintain that forest field work is done in a more economical way, and finally, help another state institution to be more lucrative. In this study the applicability of the protocol signed among related ministries to the Kahramanmaras example was investigated, and in addition to the protocol signed between Ministry of Justice and Ministry of Environment and Forestry, a protocol has been signed between Kahramanmaras Directorate of Minimum Security Correctional Facility and Kahramanmaras Regional Directorate of Forestry and Environment/Department of Afforestation. A survey was carried out among 30 prisoners who were selected by the Kahramanmaras Directorate of Minimum Security Correctional Facility in order to test their knowledge on forestry and in general. Then, theoretical and practical training courses related to the subject have been given to prisoners for about a week. After the training sessions, 14 prisoners have done the maintenance work in an area of 22.4 hectares that Kahramanmaras Regional Directorate of Forestry and Environment/Department of Afforestation had decided previously. At the end of this research, the results have been elaborated from social, administrative, legal and economic point of view. And some suggestions were brought by means of social responsibility, public benefits and significant contribution to the forestry.