Kahramanmaraş ilinde tüketime sunulan kıymalarda hareketli Aeromonas türlerinin izolasyon ve identifikasyonu
Isolation and identification of motile Aeromonas species in ground consumed in Kahramanmaraş province
  1. Tez No: 213686
  2. Yazar: AYLA NAMLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM ERDOĞRUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Biyoloji, Mikrobiyoloji, Food Hygiene and Technology, Biology, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Kıyma, Hareketli Aeromonas türleri, A. hydrophila, A. caviae, Ground, Motile Aeromonads, A. hydrophila, A. caviae
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalışmada, Kahramanmaraş'ın değişik semtlerindeki kasap ve marketlerden alınan 11 koyun ve 39 sığır kıyması örneğinden oluşan toplam 50 kıyma örneği Aeromonas spp. varlığı yönünden incelenmiş ve hareketli Aeromonas türlerinin izolasyon ve identifikasyonu yapılmıştır. Çalışmada incelenen, 11 koyun kıyma örneğinin 1'inden (%9,09), 39 sığır kıyma örneğinin 10'undan (%25,64) olmak üzere toplam 50 örneğin 11'inden (%22) hareketli Aeromonas türleri izole edilmiştir. Hareketli Aeromonas türleri ile kontamine olduğu saptanan 10 sığır kıyma örneğinin 6'sından (%60) Aeromonas hydrophila, 4'ünden (%40) Aeromonas caviae identifiye edilmiştir. Hareketli Aeromonas spp. ile kontamine olduğu belirlenen 1 koyun kıyma örneğinde ise Aeromonas hydrophila' ya rastlanmıştır. Örneklerden Aeromonas sobria türü izole edilememiştir. Sonuç olarak, Kahramanmaraş'ta satışa sunulan kıymaların hareketli Aeromonas' larla kontamine olduğu ve potansiyel patojen türler olan A. hydrophila ve A. caviae' nin sıklıkla identifiye edildiği saptanmıştır. Bu nedenle kıyma üretiminde hijyen kurallarına mezbahadan başlayarak titizlikle uyulması, özellikle kıymaların hazır olarak satışa sunulmamaları ve mümkün olduğunca kısa süre muhafaza edilerek yeterli ısı işleminden sonra tüketilmeleri önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study a total of 50 ground samples purchased from different supermarkets and butchers in Kahramanmaraş including 39 beef and 11 lamb ground samples were analysed for the presence of motile Aeromonas species. Isolation and identification of motile Aeromonas spp. in ground samples were also studied. According to the findings, 1 of 11 ground lamb samples (9.09%) and 10 of 39 ground beef samples (25.64%) were found to be positive for motile Aeromonas spp. Totally 11 of 50 ground samples (22%) were determined as positive for motile Aeromonas spp. In 10 positive ground beef samples, 6 samples were identified as contaminated with Aeromonas hydrophila (60 %) and 4 were contaminated with Aeromonas caviae (40 %), respectively. One positive ground lamb sample was identified as Aeromonas hydrophila. Aeromonas sobria wasn?t isolated from the samples. In conclusion, it was determined that ground samples were contaminated with motile Aeromonas species and also A. hydrophila and A. caviae as, potential pathogens, were frequently identified species. Thus, it is suggested that food hygiene and regulations must be considered during the production, ground not prepared in bulk amounts in advance and not consumed raw or before adequate heat processing.