Farklı zamanlarda hasat edilen sığla yaprağının kompozisyonunun, metabolik enerji, sindirim derecesi ve anti-metanojenik potansiyelinin belirlenmesi
Determination of Chemical composition, metabolisable energy, digestibility and anti-methanogenic potential of Liquidambar orientalis leaves harvested at different maturity stages
- Tez No: 710821
- Danışmanlar: PROF. DR. ADEM KAMALAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Sweetgum Tree, Harvest Time, Metabolic Energy, Digestion Degree, Antimethanogen
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu çalışma farklı zamanlarda hasat edilen sığla ağacı yapraklarının kompozisyonunun, metabolik enerji, sindirim derecesi ve antimetanojenik potansiyelinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Aylara göre hasat zamanının ilerlemesiyle birlikte sığla yaprağının KM, HP ve NDF içeriğinde artış gözlenmiş diğer taraftan ham yağ içeriğinde azalma olmuştur. Ağustos ayında hasat edilen sığla yaprağının KM, HK, HP, NDF ve ADF içerikleri en yüksek tespit edilirken Haziran ayında hasat edilen sığla yaprağının en yüksek ham yağ içeriğine sahip olduğu ve bunun yanı sıra ham kül ve ADF içeriğinin en düşük olduğu bulunmuştur.Hasat zamanının ilerlemesi Haziran, Temmuz, Ağustos olmak üzere üç farklı dönemde hasat edilen sığla yapraklarının gaz üretimi (ml) ile ME değerinde anlamlı bir fark oluşturmazken; metan üretimi (ml), metan üretimi (%) ve OMSD değerlerinde artışa neden olmuştur. Sığla yaprağının metan üretim miktarı 2.92 ile 3.87 ml arasında değişim göstermiş ve Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında hasat edilen sığla yapraklarının metan gazı üretim miktarları sırasıyla 3.1, 2.92, 3.87 ml olarak bulunmuştur. Sığla yaprağının metan gazı yüzdelik değeri ise % 10.06 ile % 12.11 arasında değişmiş ve hasat dönemine göre sırasıyla % 10.06, % 9.61, % 12.11 olarak bulunmuştur. En yüksek metan üretimi (ml) ile metan gazı yüzdelik değeri üçüncü hasat dönemi olan Ağustos ayında hasat edilen sığla yapraklarından elde edilmiştir. Hasat zamanındaki farklılaşma sığla ağacı yapraklarının besleme potansiyeli üzerinde önemli bir etkendir. Bundan sonraki süreçte sığla ağacı yapraklarının in vivo koşullarda ruminant hayvanlarda besleme denemeleri yapılarak yem tüketimi ve performans üzerine etkilerinin belirlenmesine yönelik çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Anahtar kelimeler : Sığla Ağacı, Hasat Zamanı, Metabolik Enerji, Sindirim Derecesi, Antimetanojen
Özet (Çeviri)
This study was carried out to assess the composition, metabolisable energy, digestibility degree and antimethanogenic potential of sweetgum leaves harvested at different times. With the progress of the harvest time according to the months, an increase was noticed in the CF, CP and NDF content of the sweetgum leaf, on the other hand, there was a decrease in the crude oil content. While the CF, CA, CP, NDF and ADF contents of sweetgum leaves harvested in August were the highest, sweetgum leaf harvested in June had the highest crude oil content, as well as the lowest raw ash and ADF contents. While the advancement of the harvest time does not bring about a significant difference in gas production (ml) and ME value of sweetgum leaves harvested in three different periods, June, July, and August; methane production (ml), methane production (%), and OMSD values rose. The methane production amount of sweetgum leaves elicited variation between 2.92 and 3.87 ml, and the gas production amounts of sweetgum leaves harvested in June, July and August were found to be 3.1, 2.92, and 3.87 ml, respectively. In addition, the percentage of methane gas of the sweetgum leaf varied between 9.61% and 12.11% and was obtained to be 10.06 %, 9.61% and 12.11%, respectively, according to the harvest period. The highest methane production (ml) and methane gas percentage value were acquired from sweetgum leaves harvested in August, which is the third harvest period. Variation at harvest time is an important factor on the nutritive potential of sweetgum leaves. From now on, studies are required to assess the effects of sweetgum leaves on feed consumption and performance by conducting feeding trials in ruminant animals in vivo conditions.