X-ışını bilgisayarlı tomografisi (computed tomography-CT) tek ve çok-kesitli sistemlerde kalite kontrol testlerinin standartizasyonu
Standartization of quality control tests in single and multi-slice computed tomography
- Tez No: 213697
 - Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN BOR
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Catphan, Radcal, NRPB, AAPM, CTDI
 - Yıl: 2007
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ankara Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Fizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmanın amacı tek ve çok kesitli X-ışını bilgisayarlı tomografi sistemlerinde kullanılabilecek ortak bir kalite kontrol protokolünün standart hale getirilmesidir. X-ışını bilgisayarlı tomografisi sistemlerinin kalite kontrolü konusunda referans bir kaynak hazırlanmıştır. Bu kapsamda belirlenen test protokollerine ait kuramsal bilgiler verilmiş ve bilgisayarlı tomografi sistemlerinin teknik parametreleri ölçülmüştür. Bu tez çalışmasında iki adet tek kesitli, dört adet çok kesitli olmak üzere 6 adet X-ışını bilgisayarlı tomografisi sisteminde kalite kontrol testleri gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to standartize the quality control protocols which can be used for both single and multi-slice computed tomography systems. Reference guide book about the quality control protocols for computed tomography systems have been prepared. The related theory specific to each test protocol is given, and technical parameters of computed tomography systems have been measured. In this study, six, two single-slice and four multi-slice computed tomograhy systems quality control tests have been carried out through the study. Key Words : CT, Catphan, Radcal, NRPB, AAPM, HU, CTDI