Vibrosismik yöntem ve yüksek güvenilirlikli, ayrımlılıklı vibrosismik veri toplama
Vibroseis metod and high fidelity vibratory seismic data acquisition (HFVS)
  1. Tez No: 213711
  2. Yazar: HALİM SEDAT BAŞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BERKAN ECEVİTOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sismik, Vibrosismik, HFVS, Vibratör, Silkeleme
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Vibrosismik; çeşitli frekanslar içeren sürekli sinuzoidal titreşimleri kontrollü olarak yaratan ve uygulayan Vibratör'ün enerji kaynağı olarak kullanıldığı bir sismik yöntemdir. Vibratör enerji kaynağı, kontrol edilebilir frekans bandına sahip olması, ideal sıfır fazlı sinyal üretebilmesi ve yıkıcı olmayan bir kaynak olması nedenleriyle sismik veri toplamada geniş çaplı bir kullanım alanı bulmuştur. Yüksek güvenilirlikli ve ayrımlılıklı vibrosismik veri toplama yöntemi 1998 yılında Mobil firması tarafından geliştirildi ve patenti alındı. Ancak, ilk uygulamaları, donanım ve yazılım teknolojilerinin yeterli düzeye ulaşması ile ancak 2005 yılında yapılabildi. Yöntem, veri kalitesinin artmasının yanı sıra birden fazla atış noktasında aynı anda atış yapılmasına olanak sağlayarak, veri toplama hızının da artmasını sağlamaktadır. Yöntemin uygulaması hem vibratör hareketlerinin belirteci olan yer tepkisinin, hem de çapraz ilişki yapılmamış ham alıcı verisinin kaydedilmesini gerektirir. Yer tepkisi sinyali, geleneksel vibrosismikte kullanılan çapraz ilişki işlemine alternatif olan ters çözümde kullanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Vibroseismic is a seismic method where the energy source is a vibrator that generates a controlled wave train for which a sinusoidal vibration with continuously varying frequency is applied. The vibroseis source is widely used in seismic acquisition as it is a non-destructive method with a controllable frequency range and ideally produces a zero-phase wavelet. High fidelity vibratory seismic method has been developed by Mobil and patented at 1998. However the first applications have been done at 2005 after the hardware and software have reached enough technologies. The method achieves increasing the data quality and also improving the speed of data acquisition because of giving an opportunity to record more than one shot points with sweeping simultaneously vibrators. The application of the method requires to record, uncorrelated raw data and ground force signals as the sign of the vibratory motion. The ground force signal has been using for inversion process as an alternative of the conventional correlation process. Key Words : Seismic, Vibroseismic, HFVS, Vibroseis, Sweep