Eğlence parklarının tarihsel gelişimi ve planlama kriterleri
Development of amusement parks and planing criteria
- Tez No: 213726
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜKERREM ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: eğlence, eğlence parkları, tema parkları, planlama, tasarım, amusement, amusement parks, theme parks, planning, design
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmada eğlence parkı kavramı ve eğlence parklarının tema parkları ile turizmin içerisindeki yeri incelenmiş ve eğlence parklarının tarihsel gelişimi ile planlama kriterlerinin tespitinin yapılmasına çalışılmıştır. Çalışmanın asıl amacı geniş çapta bir literatür araştırması yapılması ile açığa çıkan veriler ışığında Türkiye'de yapılacak olan uygulamalara yol gösterici olmasının yanı sıra bu konuda ki literatürün toparlanması amaçlanmıştır. Türkiye'de şimdiye kadarki uygulamaları ve yer seçimleri açısından bakıldığında hatalı uygulamaların bulunduğu bu sektörün peyzaj mimarları açısından doğruluğu sınanabilecek verilerle ele alınabilmesi ve bu konudaki bilimsel araştırmanın geliştirilmesi ve bilgi akışının sağlanabilmesi amaçlanmıştır. Bu tezin ele aldığı konular açısından uygulamaya geçen ve ya geçecek örneklere basamak taşı olması bu çalışmanın asıl amaçlarındandır. Bu amaçlar izinde literatür taraması sonucunda elde edilen eğlence parklarına dair yer seçim kriterleri, mekansal ihtiyaçları, tasarım kriterleri, bölgesel gelişeme katkıları, ziyaretçi ihtiyaçlarının belirlenmesi ile tarihsel süreçlerden elde edilen gelişme koşullarındaki değişimler, sektörde yaşanmış olan önemli olaylar tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the notion of amusement park and the role of amusement and theme parks in tourism have been examined. It is attempted to determine the historical development of amusement parks and planning criteria. The main aim of this study is to guide the applications in Turkey in the light of data which is reached by the vast range of literature research. The sector which contains improper applications in Turkey is aimed to be analyzed with the data which may tested for accuracy from the point of view of landscapers. In addition, it is intended to improve the scientific researches and to purvey the information flow. One of the main aims of this study is to be a milestone for applications that are applied or will be applied. In addition, it is intended to collect the literature about this subject. Following the track of these aims, the criteria of determination of place, spatial needs, criteria of design, the contribution to regional development, the determination of needs of visitors, the alteration in the development circumstances which are resulted from historical processes and the important events of sector are tried to be determined.