Kastamonu Taşköprü tarihi kent dokusunun peyzaj mimarlığı açısından değerlendirilmesi
The evaluation of Kastamonu Taşköprü historical center in the frame of landscape architecture
  1. Tez No: 213725
  2. Yazar: NİHAL BELLEYİCİ KÖSE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT E. YAZGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Tarihi kent dokusu, yeşil alan, peyzaj, historical city structure, gren field, landscape
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 233
Özet
Özgün kültürel özellikleri ile ayrı bir önem ve öncelik kazanan, hızla yitirdiğimiz ve yerine aynı değerde yenilerini koyamadığımız tarihi çevre, farklı mesleklere ve bunların konuya bakış açılarına göre değişik anlamlar kazanmaktadır. Tarihi çevrenin korunması ve gelecek nesillere aktarılabilmesi için tarihi değere sahip alanın peyzaj mimarlığı açısından da değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu çalışmada Kastamonu Taşköprü tarihi kent dokusu üzerinde durulmuş ve peyzaj mimarlığı açısından gerekli değerlendirmeler yapılmıştır. Bu bağlamda öncelikle yeşil alan kavramı ve bir kent için yeşil alanların önemi vurgulanmış, ilerleyen bölümlerde ise tarihi kent dokusu, tarihi kent dokusunu koruma ve tarihi çevrelerde peyzaj planlama ilkeleri tartışılmıştır. Kastamonu İli Taşköprü ilçesi'ndeki mevcut tarihi doku ve peyzaj tasarımı çalışmalarına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Historical environment that gathers a seperate importance and priority with its genuine cultural features,that we are losing rapidly and we are not able to replace with the new ones that has the same value,gains varied meanings according to the different occupations and their point of view to the subject.It is also necessary the field that has historical value to be evaluated by landscape architecture for protecting the historical environment and transferring it to the new generation. In this project,Historical City Structure of Kastamonu-Taşköprü is stressed and required evaluations are made by the view of Landscape Architecture. In this context,first of all,it is emphasized the concept of green field and the importance of green fields for a city,later on,historical city structure,protecting the historical city structure and the principles of planning landscape architecture in the historical places is discussed.