Tıbbi adaçayı (Salvia officinalis) hatlarında azotlu gübrelemenin herba verimi ve bazı özellikler üzerine etkileri
Effects of nitrogen fertilization on herb yield and some characteristics of sage (Salvia officinalis) lines
  1. Tez No: 213773
  2. Yazar: ARİF İPEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLAL GÜRBÜZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tıbbi adaçayı (Salvia officinalis), herba verimi, azotlu gübreleme, uçucu yag oranı, uçucu yag verimi, Sage (Salvia officinalis), herb yield, nitrogen fertilization, essential oil ratio and essential oil yield
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalısma, tıbbi adaçayı (Salvia officinalis) hatlarında azotlu gübrelemenin herba verimi ve bazı özellikler üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıstır. Arastırma Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü deneme tarlalarında 2003 ve 2004 yıllarında yürütülmüstür. Tesadüf bloklarında bölünmüs parseller deneme desenine göre dört tekrarlamalı olarak yürütülen denemelerde ana parsellere dört farklı tıbbi adaçayı hattı, alt parsellere ise dört farklı azot dozları (0, 5, 10 ve 15 kg/da) yerlestirilmistir. ncelenen özelliklerin ortalama sonuçları yıllara göre sırasıyla, bitki boyu 24.3-23.0 cm, yesil herba verimi 2463.9-2244.3 kg/da, drog herba verimi 783.2- 739.7 kg/da, yesil yaprak verimi 1787.4-1672.4 kg/da, drog yaprak verimi 476.9-493.8 kg/da, yaprak oranı % 73.5-76.6, uçucu yag oranı % 1.46-1.60, uçucu yag verimi ise 11.42-10.88 l/da olarak bulunmustur. En uzun bitki boyu Hat-4'den elde edilmistir. 2003 ve 2004 yılının genel ortalamasında yesil herba, drog herba ve drog yaprak veriminde Hat-3, yesil yaprak ve uçucu yag veriminde Hat-2, yaprak oranı ve uçucu yag oranında Hat-1 ön plana çıkmaktadır. Tüm özelliklerde ve biçimlerde azotlu gübreleme oranları degisiklik göstermekle birlikte tıbbi adaçayı azotlu gübrelemeye olumlu tepki vermektedir. Tıbbi adaçayı hatları içinde Hat-3 herba verimi, Hat-2 uçucu yag verimi bakımından tercih edilmelidir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study was to determine effects of nitrogen fertilization on herb yield and some characteristics of sage (Salvia officinalis) lines. The research was conducted at the Department of Field Crops, Faculty of Agriculture, University of Ankara. The field experiments were designed at a split-plot randomized block design with four replications. Four different sage lines and four different nitrogen (0, 5, 10 and 15 kg/da) doses were distributed to main and sub-plots, respectively. According to the average of two trial years; mean plant height (24.3-23.0 cm), herb yield (2463.9-2244.3 kg/da), drug herb yield (783.2-739.7 kg/da), leaf yield (1787.4-1672.4 kg/da), drug leaf yield (476.9-493.8 kg/da), leaf ratio (73.5-76.6 %), essential oil ratio (1.46-1.60 %) and essential oil yield (11.42-10.88 l/da) were determined. The highest plant height was obtained from Line-4. According to the average of 2003 and 2004 years, fresh herb, drug herb and drug leaf yields of Line-3, fresh leaf and essential oil yields of Line-2 and leaf and essential oil of Line-1 showed the highest performance when compared to the other lines. Although fluctuations were determined in all traits examined, medicinal sage gave a good response to the nitrogen fertilization in all the morphological characteristics and at all cutting periods. Line-2 and Line-3 among the sage lines should be preferred in terms of essential oil yield and herb yield, respectively.