Yonca (Medicago sativa L.) ve kılçıksız brom (Bromus inermis leyss) karışım oranlarının ve jips uygulamalarının yem verimine etkileri
Effects of gypsum apllication and mixture rates on forage yields of alfalfa (Medicago sativa L.) and mooth brome (Bromus inermis leyss)
  1. Tez No: 213772
  2. Yazar: TAŞKIN EROL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAFER SIRRI SEVİMAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Yonca, kılçıksız brom, yeşil ot, kuru ot, ham protein verimi, kükürt oranı, botanik kompozisyon, LER, Alfalfa, smooth brome, hay, crude protein yield, sulphur rate, botanical compozition, LER
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışma da bir baklagil yem bitkisi olan yonca (Medicago sativa L.) ve buğdaygil yem bitkisi olan kılçıksız brom (Bromus inermis Leyss)'un farklı karışım oranlarına, artan miktarlarda jips uygulamalarının yem verimi ve verim komponentleri üzerine etkilerini incelemek amacıyla 2003 ? 2005 yılları arasında, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma Uygulama Çiftliğinde yürütülmüştür. Deneme tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme deseninde 3 tekerrürlü kurulmuştur. Türler yalın ekimleriyle birlikte, %75 yonca + %25 kılçıksız brom, %50 yonca + %50 kılçıksız brom ve %25 yonca + %75 kılçıksız brom olmak üzere 5 farklı karışım alt parsellere, 4 farklı jips uygulamaları ( 0, 10 kg da-1, 20 kg da-1, 30 kg da-1) ana parsel olacak şekilde ekim yöntemi uygulanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre karışım oranlarının; bitki boyu, botanik kompozisyon, yeşil ot, kuru ot, kuru madde, ham protein verimine etkileri istatistiksel olarak önemli bulunmuştur. Bununla birlikte artan seviyelerde jips uygulamaları, 2005 yılındaki yonca ve kılçıksız bromun botanik kompozisyonu hariç diğer gözlem ve ölçümlere etkisi önemli olmuştur. En yüksek verim değerleri %25 yonca + %75 kılçıksız brom karışımlarından elde edilmiştir. Yonca oranının ekimde fazla olduğu karışım parsellerinde hasattaki brom miktarlarında azalmalar olduğu görülmüştür. Eşdeğer alan indeksi ise denemenin ilk yılında ortalama 1.07, ikinci yılında ise ortalama1.15 olmuştur. İlk yıl karışımlar yalın ekimlere oranla ortalama %7, ikinci yıl ise ortalama %15 daha verimli olmuştur
Özet (Çeviri)
In this study alfalfa (Medicago sativa L.) which is legume forage species and smooth bromegrass (Bromus inermis Leyss.) which is forage grass were used in order to determine the effect of different species mixture rates and increasing levels of applied gypsum on yield and yield components between 2003 and 2005 at Ankara Universty Agricultural Faculty, Research Farm. The experiment was established in split-plot desingn on three replications. Each species was seeded as monocropping and mixtures of 75% alfalfa + 25% smooth bromegrass, 50% alfalfa + 50% smooth bromegrass and 25% alfalfa + 75% smooth bromegrass into sub-plots. However four diferent gypsum aplications (0, 10 kg da-1, 20 kg da-1 and 30 kg da-1) were placed on main plots. According to research results, mixture rates of species were found as statistically significant on plant height, botanical compozitions, green yield, hay yield, dry matter yield and crude protein yield. Increasing of doses on gypsum applications were affected to all over observations and measuraments in trials exepted botanical kompozition of alfalfa and smooth bromegrass in 2005. The highest yields were obtained the mixture of 25% alfalfa + 75% smooth bromegrass. In the mixtures while alfalfa ratio was higher on seeding, the ratio of smooth bromegrass was lower on harvest. Land equivalent ratio was awerage 1.07 in first year result of trial and it was 1.15 in second year. The mixture have 7% higer yield than monocrops in first year and it was 15% in second year.