Isparta, Yalova, Ankara illeri ve çevresinde elma ve armut bahçelerinde sorun olan fitoplazma enfeksiyonlarının belirlenmesi
Detection of phytoplasma diseases of apple and pear orchards at Isparta, Yalova, Ankara provinces
- Tez No: 213776
- Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ ERTUNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Fitoplazma, Candidatus Phytoplasma mali, Candidatus Phytoplasma pyri, apple proliferation, pear decline, Phytoplasma, Candidatus Phytoplasma mali, Candidatus Phytoplasma pyri, apple proliferation, pear decline
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Türkiye' nin ticari elma ve armut yetiştiriciliği yapılan önemli bölgelerinden olan Isparta-Eğirdir, Yalova ve Ankara illerindeki elma ve armut bahçelerinden temin edilen ve hastalık belirtileri gösteren 201 adedi elma, 133 adedi armut olmak üzere toplam 334 adet yapraklı dal örneği Apple Proliferation Fitoplazma (AP) ve Pear Decline Fitoplazma (PD) enfeksiyonları açısından incelenmiştir. Elde edilen tüm örnekler DAPI boyama, PCR, Nested PCR ve RFLP' ye tabi tutulmuştur. Ayrıca elma örneklerine Apple Proliferation Fitoplazmaya karşı DAS ELISA yöntemi uygulanmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda, Isparta-Eğirdir' ve Ankara' dan toplanan örneklerden toplam 9 adet elma örneğinde Candidatus Phytoplasma mali tespit edilmiştir. Yalova' dan alınan elma örneklerinde Candidatus Phytoplasma mali' ye rastlanmamıştır. Yalova ve Ankara' dan toplanan toplam 11 adet örneğinde Candidatus Phytoplasma pyri saptanmıştır. Isparta-Eğirdir' den alınan armut örneklerinde Candidatus Phytoplasma pyri' ye rastlanmamıştır. RsaI ve SspI restrüksiyon endonükleaz enzimleri ile yapılan RFLP ile izolatların karakterizasyonu ve benzerlik dizi analizi ile akrabalık dereceleri belirlenmiştir. Ele alınan bu çalışma ile elmada Candidatus Phytoplasma mali enfeksiyonu Türkiye' de ilk kez saptanmış olup, yumuşak çekirdekli meyve üretiminin ticari olarak önem kazandığı üç ilde Apple Proliferation ve Pear Decline fitoplazmalarının varlığı araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Shoot and leaf samples taken from totally 334 pome fruit trees that 201 apple and 133 pear trees originated from Isparta-Eğirdir, Yalova and Ankara, which are the commercially important pome fruit growing provinces of Turkey, are investigated for Apple Proliferation (AP) and Pear Decline (PD) phytoplasmas in this research. DAPI staining, PCR, Nested PCR and RFLP analyses were applied for all plant samples. In addition, DAS-ELISA was performed to apple samples for detection of AP phytoplasma. Candidatus Phytoplasma mali was detected totally 9 apple samples from Isparta-Eğirdir and Ankara; however, it was not detected in samples from Yalova. Candidatus Phytoplasma pyri was detected in totally 11 pear samples from Yalova and Ankara provinces. RsaI and SspI restriction endonucleases were used to characterize the isolates by RFLP, and phylogenetic analyses were evaluated according to similarity matrix. This study is the first report on the Candidatus Phytoplasma mali infections in Turkey and the existence of AP. This study also points out the research on PD phytoplasmas in the samples gathered from the three commercially important pome fruit growing provinces.