Ankara ilinde kültür bitkilerinde zarar yapan Tenuipalpidae (Acarina) türleri, tanımı ve konukçularının saptanması üzerine araştırmalar
Studies on the determination and host plants of Tenuipalpidae (Acarina) species in Ankara
- Tez No: 213793
- Danışmanlar: PROF. DR. SULTAN ÇOBANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Akar, Tenuipalpidae, Cenopalpus sp, Aegyptobia sp, Pentamerismus sp, Brevipalpus sp, çok yıllık çalımsı ve süs bitkileri, Mites, host plants, ornamental plants, distribution, damage, Tenuipalpidae, Cenopalpus sp, Aegyptobia sp, Pentamerismus sp, Brevipalpus sp
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
2005?2006 yılları arasında Ankara park ve bahçelerinden toplanan çok yıllık, çalımsı süs ve kültür bitkilerinden 1130 örnekleme yapılmıştır. Bu sürveyler sonucunda 124 bitki türünden 23 bitki türünün Tenuipalpidae familyası bireyleri ile bulaşık olduğu tespit edilmiştir. Tenuipalpidae familyasından 11 tür kaydedilmiştir. Bu türler Cenopalpus, Aegyptobia, Pentamerismus ve Brevipalpus olmak üzere 4 cins altında toplanmıştır. Aegyptobia cupressus (Baker and Tuttle 1972), A.aletes (Pritchard & Baker 1958), A.salisicola (Al-Gboory 1987), Cenopalpus lanseolasetae (Attiah 1956) ve Pentamerismus erythreus (Ewing 1917) türleri ülkemiz için yeni kayıttır. Çalışmamız sırasında faydalı akar faunasından Antoseius bagdasarjani (Wainstein et.Arutunjan 1967), Antoseius tranquillus (Livshits & Kuznetzov 1972), Cheyletogenes ornatus Canestrini et. Fanzago, 1876, Zetzelia mali (Ewing) ve Tydeus sp. türleri saptanmıştır. En sık rastlanan tür olarak Cenopalpus pulcher Canestrini and Fanzago,1876 ardından Pentamerismus oregonensis McGregor, 1949 ve onu P.taxi (Haller 1877) izlemektedir. Tenuipalpidae türleri için Juniperus sp. ve Thuja sp. önemli konukçu bitkiler olarak gözlenmiştir. Ankara ilinde Tenuipalpidae türlerinin hemen hemen her yerde yaygın olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
During in 2005-2006, 1130 samples were obtained from ornamental shrubs and plants of the parks in Ankara. This study, 124 plants species were examined and out of them 23 plants species were infected by mites. In totally 11 species were identified in the family of Tenuipalpidae. The species of Aegyptobia cupressus (Baker and Tuttle 1972), A.aletes (Pritchard & Baker 1958), A.salisicola (Al-Gboory 1987), Cenopalpus lanseolasetae (Attiah 1956) and Pentamerismus erythreus (Ewing 1917) were considered as new record for Turkish acar fauna. Beside the phytophagous mites 5 beneficial mite species such as Antoseius bagdasarjani (Wainstein et.Arutunjan) 1967, Antoseius tranquillus (Livshits & Kuznetzov 1972), Cheyletogenes ornatus Canestrini et. Fanzago, 1876, Zetzelia mali (Ewing). and Tydeus sp. were identified during the surveys in Ankara. Cenopalpus pulcher Canestrini and Fanzago 1876 is the most common phytophagous species followed by Pentamerismus oregonensis McGregor, 1949 and P.taxi (Haller,1877) in Ankara from shrubs and plants of the parks. Cupressaceae is the most important host plants for the Tenuipalpidae.