Mitokondriyel DNA PCR-RFLP (restriksiyon parça uzunluk polimorfizmi) markerleri kullanılarak Türkiye'nin farklı yörelerine ait bal arılarının tanımlanması
The identification of honey bees from different locations of Turkey by using mitochondrial DNA PCR-RFLP (restriction fragment length polymorphism) markers
- Tez No: 213800
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET ALİ YILDIZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoteknoloji, Ziraat, Biotechnology, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Apis mellifera L, mtDNA, PCR-RFLP, DNA dizi analizi, haplotip, Apis mellifera L, mtDNA, PCR-RFLP, DNA sequence analysis, haplotype
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu arastırmada, Türkiye bal arısı populasyonları 18 farklı mitokondriyel DNA (mtDNA) markeri bakımından tanımlanmıstır. Türkiye'nin 20 farklı yöresinden toplam 244 isçi arı örnegi materyal olarak kullanılmıstır. Bal arısı populasyonlarının tanımlanmasında restriksiyon parça uzunluk polimorfizmi (RFLP) ve DNA dizi analizi yöntemlerinden yararlanılmıstır. Mitokondriyel genomda anonim, sitokrom b (cyt b), sitokrom C oksidaz I (COI), ribozomun büyük alt birimi (lrRNA), sitokrom C oksidaz I ile sitokrom C oksidaz II arasındaki bölge (COI-COII arası) ve sitokrom C oksidaz I ile sitokrom C oksidaz II intergenik bölge (COICOII intergenik bölge) dikkate alınmıstır. Çalısmada anonim lokus PCR ile çogaltılmıstır. Cyt b lokusu BglII enzimi, COI lokusu HincII ve HinfI enzimleri, lrRNA lokusu EcoRI enzimi, COI-COII arasındaki bölge XbaI enzimi ve COI-COII intergenik bölge DraI enzimleriyle muamele sonucu olusan 6 adet RFLP markeri ile anonim lokus ve COI-COII intergenik bölgenin dizi analizi sonucunda tespit edilen 11 adet nükleotid farklılıgı olmak üzere toplam 18 farklı mtDNA markeri üzerinde durulmustur. Türkiye bal arısı populasyonları 6 farklı RFLP markeri ve anonim lokus bakımından Dogu Avrupa ve Akdeniz (C) genetik soyu içerisinde degerlendirilmistir. Ayrıca COI-COII intergenik bölgenin DNA dizi analizi sonucunda C1a, C1b, C1c, C1d, C1e, C1f, C1g ile C2a, C2e, C2f ve C2g olmak üzere toplam 11 haplotip belirlenmistir. Bu haplotiplerden C1b, C1c, C1d, C1e, C1f, C1g ve C2f ile ifade edilen toplam 7 haplotip ilk defa bu arastırma sonucunda tespit edilmistir.
Özet (Çeviri)
In this research, the identification of Turkish honeybee populations was investigated using 18 different mitochondrial DNA markers. A total of 244 worker bees from 20 different locations in Turkey were used. Restriction fragment length polymorphism (RFLP) and DNA sequence data were utilized to identify the honeybee populations. The mitochondrial regions including anonymous locus, cytochrome b (cyt b) gene, cytochrome C oxidase subunit I (COI), large subunit ribosomal RNA (lrRNA), inter cytochrome C oxidase subunit I and cytochrome C oxidase subunit II region (inter COI-COII) and cytochrome C oxidase subunit I and cytochrome C oxidase subunit II intergenic region (COI-COII intergenic region) were analysed in this study. BglII restriction profile of the cyt b gene, HincII and HinfI restriction profile of COI subunit, EcoRI restriction profile of lrRNA, XbaI restriction profile of inter COI-COII region and DraI restriction profile of the COI-COII intergenic region revealed 6 RFLP markers. Also the nucleotide sequence of the COI-COII intergenic region gave 11 nucleotide sequence variation (haplotype). As a result anonymous locus, 6 RFLP markers and 11 nucleotide sequence variation in the COI-COII intergenic region revealed a total of 18 different mtDNA markers. According to the anonymous locus and 6 RFLP markers Turkish honeybees belong to the East European and Mediterranean (C) lineage. Also, the nucleotide variation in the COI-COII intergenic region revealed 11 different haplotypes designated as C1a, C1b, C1c, C1d, C1e, C1f and C1g in C1 haplotype group and C2a, C2e, C2f and C2g in C2 haplotype group. The C1b, C1c, C1d, C1e, C1f and C1g haplotypes in C1 haplotype group and C2f haplotype in C2 haplotype group were firstly reported in this study.