Çeşitli çiftleştirme sistemleri bakımından seleksiyonun genetik parametreler üzerine etkisi
The effect of selection on genetic parameters in diffrent mating systems
  1. Tez No: 213799
  2. Yazar: ABDULLAH NURİ ÖZSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET ALİ YILDIZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tribolium confusum, Seleksiyon, Çiftlestirme Sistemleri, Genetik parametre, REML, MTDFREML, Tribolium confusum, Mating System, Genetic Parameter, REML, MTDFREML
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalısmada, Tribolium confusum (Un biti) deneme materyalinde, seleksiyon ve çiftlestirme sistemlerinin fenotipik ve genetik parametrelere olan etkisi arastırılmıstır. Seleksiyon uygulaması 21. gün pupa agırlıgını artırmaya yönelik olarak, on generasyon boyunca yapılmıstır. Çalısmada her seleksiyon grubu (kitle ve familya) içerisinde dört çiftlestirme sistemi (fenotipik benzeyenlerin çiftlestirilmesi, fenotipik benzemeyenlerin çiftlestirilmesi, akrabalı yetistirme, rasgele çiftlestirme) denenmistir. Seleksiyon metodu ve çiftlestirme sistemleri uygulamalarında genetik parametre tahminleri, iki Bireysel Hayvan Modeli temel alınarak, Kısıtlanmıs Maksimum Olabilirlik (REML) tahmin metoduna göre yapılmıstır. Arastırmada Tribolium confusum' un pupa agırlıklarında on generasyon sonunda, kitle seleksiyonunun uygulandıgı hatlarda 93.9 - 120.1 ?g arasında, familya seleksiyonunun uygulandıgı hatlarda ise 76.2 - 101.5 ?g arasında genetik ilerleme degerleri elde edilmistir. Çalısmada pupa agırlıkları generasyon ortalamalarının generasyon sayılarına göre regresyon katsayıları bakımından çiftlestirme sistemleri arasında farklılık bulunmamıstır. Arastırmada 21. gün pupa agırlıgı kalıtım dereceleri fenotipik benzeyenlerin çiftlestirilme uygulaması setinde 0.43 ? 0.54, fenotipik benzemeyenlerin çiftlestirme setinde, 0.55 ? 0.72, akrabalı yetistirme setinde, 0.38 ? 0.50, rasgele çiftlestirme setinde ise 0.47 ? 0.52 aralıgında tahmin edilmistir. Her iki model uygulamasında da eklemeli genetik varyans ve fenotipik varyansların generasyon sayılarına göre degisimleri, akrabalı yetistirme ve fenotipik benzeyenlerin çiftlestirilme hatlarında artıs yönünde, fenotipik benzemeyenlerin çiftlestirildigi hatlarda ise azalıs yönünde bulunmustur.
Özet (Çeviri)
In this study, Tribolium confusum has used as experimental material and the effects of selection and mating systems on phenotypic and genetic parameters were estimated. The selection were applied during ten generation to increase the pupa weight 21-day. Four mating systems (phenotypic assortative mating, phenotypic disassortative mating, inbreeding, random mating) have used for each selection methods (mass selection and family selection methods). Genetic parameters were obtained by using Restricted Maximum Likelihood (REML) based on two different individual animal models. After ten generations, genetic improvement of Tribolium confusum?s 21-day pupal weight was calculated 93.9-120.1 ?g and 76.2-101.5 ?g for mass selection lines and family selection lines respectively. Coefficient of variation analysis revealed not significant effects of selection methods and mating systems. In this study, an analysis of the variation among the regression coefficients of generation mean pupa weight on generation number revealed a significant effect of selection methods and mating system did not approach significance. In this study, heritability of pupa weight for the 21-day, in phenotypic assortative mating, phenotypic disassortative mating, inbreeding and random mating systems was estimated 0.43? 0.54, 0.55 ? 0.72, 0.38 ? 0.50 and 0.47 ? 0.52 respectively. According to both models it is found that;The additive genetic variances and phenotypic variances according to generation number, increase in inbreeding and phenotypic assortative mating systems lines, while they decrease in phenotypic disassortative mating system lines.