Kömür ve koklarla sulu çözeltilerden boyar maddelerin uzaklaştırılması
Removal of dye materials from aqueous solutions by adsorption on coals and cokes
  1. Tez No: 213801
  2. Yazar: SERİM KAYACAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ZARİFE MISIRLIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Adsorpsiyon, kömür, kok, metilen mavisi, kinetik, izoterm, termodinamik
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalısmada boyar maddelerin sulu çözeltilerden kolay bulunabilir, az maliyetli ve etkin malzemeler kullanılarak uzaklastırılabilirliği arastırılmıstır. Bu amaçla arıtma yöntemi olarak adsorpsiyon seçilmistir. Adsorban olarak ise Bursa - Mustafa Kemal Pasa ve Balıkesir - Dursunbey (Türkiye) havzalarına ait linyit kömüründen dört değisik sıcaklıkta (500, 600, 800 ve 900 °C) islem görerek elde edilmis koklar kullanılmıstır. Bu koklar literatürde yer alan ve endüstride kullanılan adsorbanlara ucuzluğu, bolca bulunabilmesi ve etkinliği açısından alternatif olarak seçilmistir. Boyar madde olarak ise endüstride oldukça genis uygulama alanına sahip metilen mavisi tercih edilmistir. Çalısmada adsorpsiyon kinetiği, izoterm ve termodinamik parametreleri incelenmistir. Bunun yanında adsorpsiyona; çözelti baslangıç boyar madde konsantrasyonun, adsorban miktarının, karıstırma hızı ve süresinin, pH ve sıcaklığın da etkileri arastırılmıs ve adsorpsiyon süreci için optimum sartlar belirlenmistir. Bulunan sonuçlar daha önce yapılan benzer arastırmaların sonuçları ile karsılastırılmıs ve buna göre adsorpsiyon uygulamalarına yönelik önerilerde bulunulmustur.
Özet (Çeviri)
This thesis reports the investigation on the possibility of removal of dye materials from aqueous solutions by abundantly available, low-cost and efficient materials. For this purpose, adsorption method has been choosen. The cokes used as adsorbents have been treated at four different temperatures (500, 600, 800 and 900 0C) and obtained from Bursa - Mustafa Kemal Pasa and Balıkesir Dursunbey lignite reserves (Turkey). These cokes have been choosen as an alternative adsorbents to those mentioned in the literature and those used in industry because of the low-cost, abundant availability, and efficiency. We use methylene blue as the target dye material because of its common usage in industry. To this end, adsorption kinetic, isotherms and thermodynamic parameters have been investigated. In addition, the effect of initial dye concentration, adsorbent amount, agitation speed and time, pH, and temperature on adsorption have been investigated and the optimal conditions for the adsorption process have been identified. The resulting data have been compared with previous studies and suggestions have been made for their optimal use in adsorption process. Key Words : Adsorption; coal; coke; methylene blue; kinetic; isotherm; equilibrium; thermodynamics.