Pb(II)-seçici PVC elektrot hazırlanması ve analitik uygulamaları
Preparation of lead (II)-selective PVC electrode and their analytical application
- Tez No: 213803
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESİN CANEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Potansiyometri, iyon-seçici elektrotlar, kaliks[4]aren, kurşun(II) iyonu, Potentiometry, ion-selective electrodes, calix[4]arene, lead (II) ion
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Yeni sentezlenen kaliks[4]aren bileşikleri 5,11,17,23-Tetra-ter-bütil?25,27-bis(benzilaminokarbonilmetoksi)-26,28-dihidroksikaliks[4]aren (I), 1,3-[etilen-bis-(aminokarbonilmetoksi)]-p-ter-bütilkaliks[4]aren (II) ve 25,27-bis-(4-nitrobenziloksi)-26,28-dihidroksikaliks[4]aren (III) bazlı yeni kurşun iyon-seçici PVC membran elektrotlar geliştirildi. En iyi performans iyonofor I bazlı elektrotla elde edildi. Bu elektrot, Pb(II) iyonları için 26,51±2,19 mV/p[Pb] eğimle, geniş bir konsantrasyon aralığında (1,0×10?2?1,0×10?6 M) Nernstian bir cevap gösterdi. Elektrot oldukça hızlı cevap süresine sahipti (~10,0 s) ve en az 35 gün kullanılabildi. Önerilen elektrotlar bazı metal katyonları varlığında Pb(II) iyonlarına iyi bir seçicilik gösterdi ve pH 4?5 aralığında kullanılabildiler. Elektrotlar, kurşun iyonlarının EDTA ile potansiyometrik titrasyonunda indikatör elektrot olarak kullanıldı ve Sn ve Sb içeren standart referans maddedeki kurşun içeriği başarılı bir şekilde tayin edildi.
Özet (Çeviri)
New PVC membrane electrodes for Pb (II) ion based on a recently synthesized calix[4]arene compound of 5,11,17,23-Tetra-tert-butyl?25,27-bis(benzylaminocarbonylmethoxy)-26,28-dihydroxycalix[4]arene(I), 1,3-[ethylene-bis-(aminocarbonylmethoxy)]-p-tert-butylcalix[4]arene(II) and 25,27-bis-(4-nitrobenzyloxy)-26,28-dihydroxycalix[4]arene(III) were developed. The best performance was obtained with the electrode based on ionophore I. The electrode exhibits a Nernstian response for Pb(II) ions over a wide concentration range (1,0×10?2?1,0×10?6 M) with a slope of 26,51±2,19 mV/p[Pb]. The response time of the electrode was relatively fast (~10 s) and this electrode could be used for at least 35 days. The proposed electrodes show good selectivity for lead(II) ions in presence of some metal cations and could be used in the pH range of 4?5. The electrodes were successfully applied as an indicator electrode for the potentiometric titration of lead ions with EDTA and to determine lead content in standard referans material containing Sb and Sn.