Fosfaza-porfirin ligant ve komplekslerinin sentezi
Synthesis of phosphaza-porphyrin ligands and their complexes
- Tez No: 213804
- Danışmanlar: PROF.DR. ZEYNEL KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Porfirinler, Porfirin kompleksleri, Porfirino-fosfazenler, Porfirino-fosfazen kompleksleri
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmada, öncelikle pirol ile tek tip aromatik aldehitin etkileştirilmesi sonucunda simetrik porfirin türevi (1), (1) bileşiğinin HCl/piridin ile hidrolizlenmesinden (2) ve bu bileşiğin DMF ortamında Ni(CH3COO)2 ile etkileştirilmesiyle de porfirin nikel kompleksi (3) elde edildi. Pirol ile iki farklı aromatik aldehitin kondenzasyonundan ise simetrik olmayan porfirin türevleri (4 ve 5) kolon kromatografisi ile ayrıldı. Elde edilen bu porfirin bileşiklerinden (5)' in DMF ortamında Ni(CH3COO)2 ile etkileştirilmesinden porfirinatonikel(II) (6) türevi sentezlendi. Porfirino-fosfazen türevlerini elde etmek için, porfirin ve porfirin metal kompleksleri (2, 3, 4, 5 ve 6) kuru THF ortamında NaH ile etkileştirilerek sodyum tuzlarına dönüştürüldü ve hekzaklorsiklotrifosfaza-1,3,5-trien (N3P3Cl6) ile soğukta reaksiyona sokuldu. Porfirin türevlerinden (2 ve 3) ile polimerler oluşumu nedeni ile porfirino-fosfazen bileşikleri elde edilemezken, bileşik (4, 5 ve 6)' daki oksijen atomunun fosfazendeki klor atomu ile yer değiştirmesi sonucunda porfirino-fosfazen ligantları (7 ve 8) ve nikel kompleksi (9) sentezlendi. Elde edilen bileşiklerin (1-9) yapıları; element analizi, FTIR, MS, UV, 1H-, 13C- ve 31P-NMR spektrumları verilerinden faydalanılarak aydınlatıldı.
Özet (Çeviri)
In this study, a single type aromatic aldehyde was reacted with pyrrole to obtain a symmetric porphyrin (1), which was hydrolysed in a HCl/pyridine mixture to obtain (2), followed by a reaction with Ni(CH3COO)2 in DMF media to obtain the porphyrin nickel complex (3). The reaction of pyrrole with two different aromatic aldehyde compounds resulted in assymetric porphyrin compounds (4 and 5) which were seperated using coloumn chromotography. Compound (5) was further reacted with Ni(CH3COO)2 in DMF to obtain a porphyrinatonickel(II) derivative (6). In order to obtain the porphyrino-phosphazene derivatives compounds (2, 3, 4, 5 and 6) were transformed into their sodium salts with NaH in dry THF and then reacted with hexachlorosiklotriphosphaza-1,3,5-triene (N3P3Cl6) under refridgerated conditions. Due to the formation of polymeric structures with compounds (2 and 3) the expected porphyrin derivatives could not be obtained. But, compounds (4, 5 and 6) tended to form the porphyrino-phosphazene ligands (7 and 8), and the nickel complex (9) due to substitution of the chlorine atom in phosphazene with oxygen atom in porphyrin molecule. The resulting compounds and complexes (1-9) were characterized with the aid of FTIR, MS, UV, 1H-, 13Cand 31P-NMR. Key Words : Porphyrins, Porphyrin Complexes, Porphyrino-Phosphazenes, Porphyrino-Phosphazene Complexes