Bazı dibenzo-bis-imino podandların camsı karbon ve modifiye camsı karbon elektrotta elektrokimyasal davranışlarının incelenmesi
Investigations of the electrochemical behavior of some dibenzo-bis-imino podands on the bare and modified glassy carbon surfaces
  1. Tez No: 213809
  2. Yazar: AYBÜKE AYŞE İSBİR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALİ OSMAN SOLAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Podand, benzo[c]sinnolin, dönüşümlü voltametri, sabit potansiyelli kulometri, elektrokimyasal impedans spektroskopisi, camsı karbon elektrot, döner disk elektrot, modifikasyon, X-ışını fotoelektron spektroskopisi, Podand, benzo[c]cinnoline, cyclic voltammetry, bulk electrolysis, hydrodynamic voltammetry, electrochemical impedance spectroscopy, glassy carbon electrode, rotating disk electrode, modification, X-ray photoelectron spectroscopy
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Analitik Kimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu çalışmada bazı dibenzo-bis-imino podandların çeşitli voltametrik tekniklerle tekrarlanabilirliği yüksek sonuçlar elde edilen camsı karbon elektrotta ve asetonitril ortamındaki elektrokimyasal davranışları incelenmiştir. Bu maddelerin elektrot reaksiyonu incelenmiş, ultra mikro ve mikro camsı karbon elektrot kullanılarak aktarılan elektron sayısı ile kinetik parametreler hesaplanmıştır. Öne sürülen mekanizmayı aydınlatmak için sabit potansiyelli kulometri (bulk elektroliz) ve döner disk camsı karbon elektrot ile aktarılan elektron sayısı hesaplanarak karşılaştırılmıştır. Ayrıca dönüşümlü voltametrik veriler için simülâsyon grafikleri hazırlanarak heterojen reaksiyonun hız sabiti ile homojen reaksiyonun ileri ve geri reaksiyon hız sabitleri ve denge sabitleri hesaplanmıştır. Moleküllerin adsorplanma özellikleri incelenmiş ve elektrot yüzeyine adsorbe olan madde miktarı hesaplanmıştır. Bulk elektroliz tekniği kullanılarak elektrot reaksiyonu sonucu oluşan ürünün analizi yapılmış ve yapısı aydınlatılmaya çalışılmıştır. Ayrıca camsı karbon elektrot benzo[c]sinnolin diazonyum tuzu ile modifiye edilmiştir. Benzo[c]sinnolin modifiye karbon elektrot olarak adlandırılan modifiye elektrot yüzeyinin dönüşümlü voltametri, elektrokimyasal impedans spektroskopisi ve X-ışını fotoelektron spektroskopisi kullanılarak karakterizasyonu yapılmıştır. Modifiye elektrodun çalışma aralığı belirlenmiştir. Podandların modifiye yüzeydeki elektrokimyasal davranışları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this work, electrochemical behaviors of some bis-imino-dibenzo-podands were investigated by many voltammetric techniques in acetonitrile medium at the glassy carbon electrode which gives high reproducible results. The elucidation of electrode reaction was carried out using ultramicro and micro glassy carbon electrodes to determine the number of electrons transferred and kinetic parameters. To verify the proposed mechanism, bulk electrolysis and rotating disc glassy carbon electrode were used to compare the number of electrons transferred. On the other hand, simulation graphics were acquired to determine the rate constants of heterogeneous reaction at the electrode surface and that of the forward and backward homogeneneous reactions. The adsorption properties of podands were investigated and the amount of the podands adsorbed at the electrode surface was determined. By using bulk electrolysis, the analysis of the electrode reaction products was performed. Furthermore, glassy carbon electrode was modified by benzo[c]cinnoline diazonium salt in nonaqueous media. The surface of the modified electrode was characterized by cyclic voltammetry, electrochemical impedance spectroscopy and X-ray photoelectron spectroscopy. The working range of the modified electrode and the electrochemical behavior of podands on the modified electrode were also investigated.