Dizilerin çekirdeğini değişmez bırakan dönüşümler
Transformations leaving the core invariant of sequences
- Tez No: 213813
- Danışmanlar: PROF.DR. CİHAN ORHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Knopp çekirdeği, doğal yoğunluk, istatistiksel yakınsak dizi, istatistiksel üst limit / alt limit, istatistiksel çekirdek, Bonsall çekirdeği, Knopp core, natural density, statistically convergent sequence, statistical limit superior / limit inferior, statistical core, Bonsall core
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu tez dört bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm giriş kısmına ayrılmıştır. İkinci bölümde, bir dizinin Knopp çekirdeği kavramı tanıtılıp buna ilişkin bazı örnekler ve özellikler verilmiş olup daha sonra da Knopp çekirdeğini değişmez bırakan matris dönüşümlerinin sınıfı incelenmiştir. Üçüncü bölümde, sırasıyla istatistiksel yakınsaklık, istatistiksel üst limit / alt limit, istatistiksel Cauchy dizisi, istatistiksel çekirdek, ? - istatistiksel yakınsaklık kavramları tanıtılıp bunlara ilişkin bazı özellikler ve sonuçlar verilmiştir. Daha sonra da bir dizinin Knopp çekirdeği ve istatistiksel çekirdeği, onun regüler matris altındaki dönüşüm dizisinin Knopp çekirdeği ile istatistiksel çekirdeği arasındaki içerirlik bağıntılarıyla, istatistiksel çekirdeği değişmez bırakan matris dönüşümlerinin sınıfı incelenmiştir. Son bölümde ise, kompleks terimli diziler için Bonsall çekirdeği kavramı tanıtılıp buna ilişkin bazı özellikler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis consists of four chapters.The first chapter is devoted to the introduction. In Chapter two, we study the concept of the Knopp core for a sequence and present some examples and properties related with it. Furthermore the matrix transformations leaving the Knopp core invariant of sequences are also given. In Chapter three, we examine the concepts of statistical convergence, statistical limit superior / limit inferior, statistical Cauchy sequence, statistical core, ? - statistical convergence respectively. Some properties and results concerning these concepts are also given. Then inclusion theorems related to the Knopp core and statistical core of a sequence are studied. The matrix transformations leaving the statistical core invariant of sequences have been examined. In the final chapter, we study the concept of Bonsall core for a complex sequence and give some properties.