Mercimek (Lens culinaris Medik. cvs) çeşitlerinde fosfor etkinliğinin kuraklığa tolerans üzerine etkisi
Effect of phosphorus efficiency on drought tolerance of lentil (Lens culinaris Medik. cvs) cultivars
  1. Tez No: 213829
  2. Yazar: TUTKU GÜZELORDU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Fosfor etkinliği, kuraklık stresi, kuraklığa tolerans, mercimek, Phosphorus efficiency, drought stres, drought tolerance, lentil
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Kuraklık, kurak ve yarı kurak bölgelerde yetistirilen mercimekte verimi sınırlandıran en önemli etkenlerden biridir. Fosfor etkinliği ile kuraklık toleransı arasında etkilesimin olup olmadığına iliskin bir bilgi yoktur. Bu çalısmada altı mercimek çesidinin kuraklığa olan toleransında fosforun etkinliğin etkisini belirlenmesi amaçlanmıstır. Çalısma sera kosullarında yürütülmüstür. Bir grup bitki normal kosullarda sulanırken diğer iki gruba kurak kosullarda 0 mg kg-1 ve 40 mg kg-1 P uygulanmıstır. Çalısmada aynı zamanda kuraklıkla ilgili olan bazı fizyolojik ve biyokimyasal parametrelere P'lu gübrelemenin etkiside belirlenmistir. Çalısmadan elde edilen sonuçlara göre, Sazak 91, Emre 20 ve Fırat 87 çesitleri, kuraklık hassasiyet indeksi ve fosfor etkinliği bakımından diğer çesitlere göre daha üstün olmuslardır. Yas ve kuru ağırlıklar kuraklık sonucunda azalırken, P uygulamasıyla artmıstır. Nisbi nem içeriği kuraklığa bağlı olarak azalmıstır, ancak P uygulamasıyla değisiklik olmamıstır. Kuraklık nisbi klorofili azaltırken, kurak kosullarda fosfor uygulaması arttırmıstır. Bitki sıcaklığı ise kuraklığa bağlı olarak tüm çesitlerde artmıs ve birçok çesitte P uygulaması bitki sıcaklığını düsürmüstür. Stoma direnci kuraklık uygulamasıyla artmıstır, ancak P uygulamasıyla değisiklik olmamıstır. Membran geçirgenliği, H2O2, lipid peroksidasyon çesitler içinde farklılıklar göstermistir. Prolin kuraklık ile artıs göstermistir. Fosfor içeriğinde çesitler içinde farklılıklar olurken, fosfor alımı kuraklık ile azalmıs ve fosfor uygulaması ile artmıstır.
Özet (Çeviri)
Drought is one of the most important factors limiting chickpea production in arid and semi arid regions. There is no information regarding the relationship between phosphorus efficiency and drought tolerance. A greenhouse study was conducted to evaluate the effect of phosphorus efficiency on drought tolerance of six lentil cultivars. While one group of the plants irrigated, phosphorus was applied for the other two groups 0 mg kg-1 and 40 mg kg-1 in drought conditions. In this study, effect of phosphorus on physiological and biochemical parameters symptomatic for drought stress was also determined. According to the obtained results from the study, as an important measure of drought tolerance, Sazak 91, Emre 20 and Fırat 87 showed better drought susceptibility index (DSI) and phosphorus efficiency values than the other genotypes. Fresh and dry weights decreased as a result of drought and increased by P application. Relative water content decreased by drought but not changed by P application. Relative chlorophyll was decreased by drought and while P application increased. Canopy temperature increased by drought in all genotypes and decreased in most of them by P application. Stomatal resistance increased by drought but not affected by P application. Membrane permeability, H2O2, lipid peroxidation showed differences depending on genotypes. Proline showed an increase as a result of drought. Phosphorus content had been varied between genotypes, phosphorus uptake decreased by drought and increased by P application.