Eskişehir civarında kültürü yapılan Cuminum cyminum L. meyvelerinin uçucu yağı üzerinde kimyasal ve biyolojik aktivite çalışmaları
Chemical and biological activity studies on the volalite oil of Cuminum cyminum L. fruit cultured around Eskisehir
  1. Tez No: 660296
  2. Yazar: SEMRA CANDAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BETÜL DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Gıda Mühendisliği, Mikrobiyoloji, Pharmacy and Pharmacology, Food Engineering, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Cuminum cyminum L, Antibakteriyel aktivite, MİK, Uçucu yağ, Cuminum cyminum L, Antibacterial activity, MIC, Essential oils
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Kimyon (Cuminum cyminum L.) (Apiaceae) baharat olarak kullanımının yanında dünyada ve ülkemizde kültürü yapılan önemli bir tıbbi ve aromatik bitkidir. Son yıllarda kimyon meyvesinin uçucu yağıyla ilgili antimikrobiyal, antioksidan, antifungal, antienflamatuar, antidiyabetik, hipoglisemik aktiviteleri hakkında çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmada Eskişehir Sivrihisar ilçesi Böğürtlen köyü ve Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nden kimyon meyveleri temin edilmiştir. Meyvelerin uçucu yağları Clevenger apareyinde su distilasyonu yöntemiyle elde edilmiş, elde edilen bu uçucu yağların kimyasal bileşimi GK ve GK/KS ile analiz edilmiştir. Elde edilen kimyon meyve uçucu yağlarının, 3 Gram pozitif (Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Bacillus subtilis) ve 1 Gram negatif (Escherichia coli) bakteri üzerine mikrodilüsyon yöntemiyle antibakteriyel aktivite ölçümü yapılmış, minimum inhibisyon konsantrasyonları (MİK) belirlenmiştir. Sonuç olarak iki kimyon meyve uçucu yağı örneği de dört bakteri üzerinde antibakteriyel etki göstermiş olup, Bacillus subtilis uçucu yağlara en duyarlı bakteri olarak belirlenmiştir. (1,25 mg/mL). Escherichia coli iki uçucu yağa karşı en dirençli bakteri olarak bulunmuştur ve sırasıyla MİK değerleri 5 mg/mL ve 10 mg/mL olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Cumin (Cuminum cyminum L.) (Apiaceae) is an important medicinal and aromatic plant cultivated in the world and in our country, as well as its use as a spice in meals. In recent years, studies have been conducted on the antimicrobial, antioxidant, antifungal, anti-inflammatory, antidiabetic, hypoglycemic activities of the essential oil of cumin fruit. In this study, cumin fruits were obtained from Eskişehir Sivrihisar district Böğürtlen village and Eskişehir Geçit Kuşağı Agricultural Research Institute. The essential oils of the fruits were obtained by the water distillation method by using Clevenger aparatus and the chemical composition of these essential oills was analyzed with GC and GC/MS. Antibacterial activity was measured by microdilation method on 3 Gram positive (Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Bacillus subtilis) and 1 Gram negative (Escherichia coli) bacteria of the obtained cumin fruit essential oils their minimum inhibition concentrations (MIC) have been determined. As a result, both cumin fruit samples exhibited antibacterial effect on all four bacteria check. Bacillus subtilis was determined as the bacterium most sensitive the essential oils (1,25 mg/mL). Escherichia coli was found to be the most resistant againts the two essential oils and MIC values were 5 mg/mL, 10 mg/mL respectively.