Kalecik karası, Gamay ve Cabernet sauvignon şaraplarında bazı fenolik bileşenlerin karşılaştırılması
Comparison of some phenolic compounds of red wines produced from Kalecik karası, Gamay and Cabernet sauvignon varieties
  1. Tez No: 213857
  2. Yazar: TUĞBA ÜNSAL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ERTAN ANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kalecik Karası, Gamay, Cabernet Sauvignon, phenolic compounds, HPLC
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Çalışmada Trakya bölgesinin Mürefte ve Hoşköy bölgeleri bağlarında hasat edilen Fransız ve Türk kökenli kaliteli şaraplık üzümlerden (Kalecik Karası, Gamay ve Cabernet Sauvignon) eşdeğer koşullarda klasik maserasyon yöntemiyle elde edilen şarapların bazı fenolik bileşenleri(gallik asit, kateşin, epikateşin, vanilik asit ve şirincik asit) HPLC ile belirlenmiş ve şaraplar bu fenol bileşenleri açısından karşılaştırılmıştır. Şaraplarda ayrıca temel kimyasal analizler yapılmış ve bütün bu verilere göre üzümlerin bölgeye uyumları ile yerli ve yabancı şaraplık çeşitlerin karşılaştırılması yapılmıştır. Ankara'nın Kalecik bölgesi kökenli Kalecik Karası çeşidi, Fransa'nın Beaujolais bölgesi kökenli Gamay çeşidi ve Bordeaux kökenli Cabernet Sauvignon çeşidi Trakya'nın Mürefte ve Hoşköy bölgelerine uyum sağlamışlar ve şişeli olarak piyasaya sunulabilecek şaraplar vermişlerdir. Elde edilen sonuçlara göre; her iki bölgede ve her üç şarap çeşidinde de en çok bulunan fenolik bileşenin gallik asit olduğu, diğer fenol bileşenlerinin şaraplardaki sıralaması değişirken gallik asit, kateşin ve epikateşin miktarının bütün şaraplarda ve her iki bölgede de vanilik asit ve şirincik asit miktarından fazla olduğu saptanmıştır. Örneğin; Hoşköy bölgesinde Cabernet Sauvignon şarabı için gallik asit 70.2 g/L, epikateşin 61.8 g/L, kateşin 24.3 g/L, vanilik asit 5.2 g/L ve şirincik asit 4.8 iken Gamay üzümü şarabı için gallik asit 52.6 g/L, epikateşin 26.4 g/L, kateşin 20.3 g/L, şirincik asit 5.1 g/L ve vanilik asit 4.7 g/L'dir. Çalışmada her üç çeşidin de bölgeye iyi adapte olduğu, özellikle Cabernet Sauvignon' un bölgede fenoliklerce zengin, güçlü yapıda şarap verdiği sonucuna varılmıştır. Anahtar Kelimeler : Kalecik Karası, Gamay; Cabernet sauvignon, fenol bileşenleri, HPLC
Özet (Çeviri)
In this study some phenolic compounds (gallic acid, vanillic acid, catechin, epicathechin, shringic acid) of wines produced from two French originated grape varieties Cabernet Sauvignon and Gamay; one Ankara/Turkey originated grape variety Kalecik Karası are determined by HPLC (Proestos et al. 2004). Grapes are cultivated in two different regions of Thrace (Mürefte and Hoşköy), wines are produced under same circumstances and by classical maseration method and the wines are compared according to their phenolic compositions. Basic chemical analysis of the wines have been conducted. Under the light of the data obtained: the suitability of the grape to the region is discussed and also the wines are compared interms of their phenolic compositions. It has been found that for all of the three wines from both regions gallic acid has the highest quantity value of the phenols while the order of the amount of the other phenolic compounds do change. Also it can be stated that always catechin and epicatechin amounts are higher than the amounts of vanillic acid and syringic acid. For example Cabernet Sauvignon wine produced in Hoşköy region has 70.2 g/L gallic acid, 61.8 g/L ephicatechin, 24.3 g/L catechin, 5.2 g/L vanillic acid and 4.8 g/L syringic acid where Gamay wine has 52.6 g/L gallic acid, 26.4 g/L ephicatechin, 20.3 g/L catechin, 5.1 g/L syringic acid and 4.7 g/L vanillic acid. As a result we can say that all three grapes are adapted to Thrace and we have reached to the conclusion that specially Cabernet Sauvignon is richer than the others by its phenolics and its body is also stronger than the others.