Listeria monocytogenes'in belirlenmesinde minimum inhibisyon konsantrasyonu
Minimum inhibition concentration for determining of Listeria monocytogenes
  1. Tez No: 213858
  2. Yazar: DENİZ KOÇAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. A. KADİR HALKMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Mikrobiyoloji, Food Engineering, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Listeria monocytogenes, PALCAM agar, refakatçi flora, inhibisyon, yeni besiyeri, Listeria monocytogenes, PALCAM agar, competitive flora, inhibition, new medium
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Bu çalışmada Listeria monocytogenes analizi sırasında PALCAM agar besiyerinde gelişen refakatçi flora, L. monocytogenes 'in gelişimi etkilenmeden inhibe edilmeye çalışılmış ve oluşturulan inhibisyon sistemin de yer aldığı ön zenginleştirme, selektif zenginleştirme ve selektif katı besiyerleri geliştirilmiştir. Bu çalışma 4 aşamada tamamlanmıştır. Bu amaçla çalışmanın birinci aşamasında çeşitli gıdalarda ISO 11290-1 yöntemine göre L. monocytogenes analizi yapılmış ve PALCAM agarda gelişen 107 mikroorganizma izole edilip tanımlanmıştır. Analizin son aşamasında katı besiyerinden izole edilen 66 mikroorganizma seçilip çalışmada kullanılmıştır. Tanımlanan 66 izolatın 14'ü L. monocytogenes, 27'si Listeria spp., 11'i Bacillus spp., 6'sı Enterococcus faecalis, 3'ü Staphylococcus spp., 4'ü Maya ve 1'i de tanımlanamayan Gram pozitif çubuk bakteridir. Çalışmanın ikinci aşamasında refakatçi bakterinin inhibisyonu için LiCl, seftazidim, moksalaktam, amfoterisin B, nalidiksik asit, polimiksin B, akriflavin, sefiksim, sefiksim tellurit, fosfomisin, fusidik asit ve rifampisinin etkileri belirlenmiştir. İnhibisyon sistemine LiCl, seftazidim, fosfomisin, nalidiksik asit, polimiksin B ve amfoterisin B, çeşitli aşamalarda dâhil edilmiş ve besiyeri formülleri hazırlanmıştır. Üçüncü aşamada hazırlanan yeni besiyerinde izolatların geri alımı incelenmiştir. Çalışmanın son aşamasında hazırlanan sistem ile ISO 11290-1 yöntemiyle piyasadan toplanan 100 örneğin analizinde karşılaştırılmış ve yeni sistem ile daha çok sayıda pozitif sonuç alındığı belirlenmiştir. Yeni kurulan sistemle L. monocytogenes gelişimi etkilenmeden ISO 11290-1 yönteminden daha fazla refakatçi flora inhibe edilmiş, % 48 daha fazla Listeria spp. ve % 37 daha fazla L. monocytogenes belirlenmiştir. Tüm bu veriler ışığında besiyerindeki bakteri gelişim faktörleri arttırılarak ve inhibisyon sistem geliştirilerek L. monocytogenes gelişimi etkilenmeden daha çok refakatçi floranın inhibe edilebileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The objective of this study was to investigate an inhibition of competitive flora grown on PALCAM agar plates without affecting the growth of Listeria monocytogenes during L. monocytogenes analysis. For this purpose, the inhibition system was developed by forming preenrichment, selective enrichment and selective solid media. This study was carried out in four steps. In the first step of the study, naturally contaminated food samples of various types were analyzed for L. monocytogenes according to ISO 11290-1 and 107 microorganisms grown on PALCAM agar plate were isolated. A total of 66 microorganisms which were able to grow at last step of the analysis were selected and used in this study for identification. Of the 66 isolates, 14 were L. monocytogenes, 27 were Listeria spp., 11 were Bacillus spp., 6 were Enterococcus faecalis, 3 were Staphylococcus spp., 4 were yeasts and one was unidentified Gram positive rod bacterium. In the second step of the study, in order to investigate the inhibitory effects of LiCl, ceftazidime, moxalactam, amphotericin B, nalidixic acid, polymyxin B, acriflavine, cefixim, cefixim tellurite, fosfomycin, fusidic acid and rifampisin, the components of selective medias in the inhibition system were modified by adding LiCl, ceftazidime, fosfomycin, nalidixic acid, polymyxin B and amphotericin B at different stages of the analysis, and culture media formulations were prepared. In the third step of the study, the recovery of isolates from the prepared new medium was investigated. In the forth step of the study, the inhibition system formed by using new formulated culture media were compared with ISO 11290-1 method by analyzing 100 various food samples obtained from local markets. The results showed that the new inhibition system inhibited more competitive flora without affecting the growth of Listeria monocytogenes during L. monocytogenes analysis than ISO 11290-1 method by detecting 48% more Listeria spp. and 37% more L. monocytogenes. In conclusion, more competitive flora without affecting the growth of Listeria monocytogenes during L. monocytogenes analysis could be inhibited by altering bacterium growth factors and improving inhibition system in the media.