Şaraplık üzüm çeşitlerinde kaliteli şarap üretimine en uygun şıra oranının belirlenmesi
Determination of the most evitable of must rote to production of quality wine in wine grapes varieties
- Tez No: 216569
- Danışmanlar: PROF.DR. SALİH ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Yıeld of must, boume levels
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu arastırma, 2006 yılının üzüm alımı kampanya döneminde yürütülmüstür. Arastırmada materyal olarak kullanılan saraplık üzüm çesitleri Tekirdag Bagcılık Arastırma Enstitüsü Müdürlügü'nün koleksiyon bagından ve üretici baglarından temin edilmis olup, su üzüm çesitleri materyal olarak seçilmistir ; Ada Karası, Sergi Karası, Cabernet Sauvignon, Cinsaut, Clairette, Emir, Gamay, Grenache, zabella, Kalecik Karası, Merlot, Mourvedre, Papaz Karası, Semillon, Syrah ve Yapıncak. Seçilen bu üzümlerde bome dereceleri 11 ? 12 `ye ulasınca hasat edilmistir. Bome derecesi, Salkım Agırlıgı (%), Salkım skeleti Agırlıgı (%), Tane Agırlıgı (%), Toplam Eriyebilir Kuru Madde Miktarı (%), Toplam Asit Miktarı (Tartarik Asit Cinsinden) (%), Ön Sıra (%), kinci Sıra (%), Toplam Sıra (% Sıra Verimi) ve Cibre miktarı (%) belirlenmistir. Ön sıra Bome derecesi en yüksek çesit; 13,450 ile Sergi Karası. kinci sıranın da Bomesi yine 14,750 ile Sergi Karası üzümü oldugu tespit edilmistir. Toplam Asitlik yönünden Tartarik Asit cinsinden olmak üzere ön sırada 8,075 g/L; kinci sırada 7,125 g/L olmak üzere Gamay üzümü en yüksek deger vermistir. Toplam sıra verimi en yüksek (% 65,30) ile Yapıncak üzümünden; en yüksek ön sıra verimi Kalecik Karası üzümünden (% 20,75); en yüksek ikinci sıra verimi ise Yapıncak üzümünden elde edilmistir(% 45,15). Bu arastırma saraplık üzüm çesitlerinde kaliteli sarap üretimine yönelik en uygun sıra oranının belirlenmek amacı ile yapılmıstır. Anahtar Kelimeler : Sıra verimi, bome derecesi
Özet (Çeviri)
This research has been carried on the grape production campaign of 2006 year. The viniculture materials have been taken from the collection vineyards, of Tekirdag Viniculture Research Institute and some vineyards. The list of the varieties used in the research are below; Adakarası, Sergi Karası, Cabernet Sauvignon, Cinsaut, Clairette, Emir, Gamay, Grenache, zabella, Kalecik Karası, Merlot, Mourvedre, Papaz Karası, Semillon, Syrah, Yapıncak. These chosen grapes had been harvested when their boume degree reached to 11 or 12. Sample boume degree, weight of cluster, weight of bunch frame in percentage (%), weight of grape-piece in percentage (%), pre-must (%), total soluable solids (%), total acidity (%), second must (%), total yıeld of must (%), pulp residue level in percenttage (%). The highest Pre-must bome level is ?Serg Karası? with the level of 13,450. in second boume level is ?Sergi Karası? with 14,750 again. ?Gamay? gave the highest result with 8,075 g/L in total acidity level of pre-must and 7,125 g/L in total acidity of second must. The highest qualitfied efficiency of must is seen by ?Yapıncak? grape which has level of (% 65,300). When the pre-must efficiencies are considered, Kalecik Karası with % 20,750, the second-must efficiencies are considered, Yapıcak with % 45,150, got the first place.