Elektron-pozitron çarpışmalarında rezonans ve çift üretim süreçleri
Resonance and pair production processes in electron-positron collisions
  1. Tez No: 213862
  2. Yazar: VOLKAN ARI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ORHAN ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Rezonans, Çift Üretim, Elektron, Pozitron, Çarpışmalar, Resonance, Pair Production, Electron, Positron, Collisions
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmada elektron ve pozitron çarpışmasında rezonans süreçleri ve parçacıkların çift üretim süreçleri incelenmiştir. Ayrıca ilk durum ışımalarının sonuçlar üzerindeki etkisi de hesaba katılmıştır. Parçacıkların rezonansta üretilmeleri durumunda elde edilen teorik değerler deneysel verilerle karşılaştırılmış ve bu parçacıkların bozunma genişliğindeki serbest parametreler belirlenmiştir. Düşük enerjilerde mezon üretimi tesir kesiti ve yüksek enerjilerde Z' bozonu üretim tesir kesiti hesaplanarak bilinmeyen parametreler üzerine ve yeni fizik adayı modellerin parametreleri üzerine sınırlamalar getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, resonance and pair production processes in electron-positron collisions have been examined. Additionally, initial state radiation effects on the results have been calculated. Theoretical results have been compared to the experimental data for the resonance production of the particles, and the free parameters in the widths of these particles have been determined . Cross section for the meson production at low energies and the cross section of Z? boson production at high energies have been calculated. Unknown parameters of the new physics model have been limited.