Yaylacık Araştırma Ormanı (Karabük-Yenice) liken florası
The lichen flora of the Yaylacık Research Forest (Yenice-Karabük)
- Tez No: 213863
- Danışmanlar: PROF. ENDER YURDAKULOL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
- Anahtar Kelimeler: Bolu, Karabük, Liken, Flora
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 258
Özet
Bu çalışmada Bolu ve Karabük illeri içerisinde yer alan Yaylacık Araştırma Ormanı ve Yenice Ormanlarını inceleyerek biyoçeşitliliğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma bölgesinde, 2003-2005 yıllarında 47 lokaliteden toplanan liken örnekleri değerlendirilerek 142 liken ve 8 likenikol mantar taksonu tanımlanmıştır. Bu taksonların deskripsiyonları, çalışma alanı, ekolojik özellikleri, Türkiye ve Dünya' daki yayılışları verilmiştir. Teşhis edilen 4 liken ve 3 likenikol mantar taksonu Buellia schaereri De Not., Caloplaca cretensis (Zahlbr.) Wunder, Echinothecium reticulatum Zopf, Lichenoconium pyxidatae (Ach.) Ach., Rinodina septentrionalis Malme, Toninia pennina (Schaer.) Gyeln. ve Zwackhiomyces lecanorae (Stein) Nik. Hoffm. & Hefellner Türkiye için yeni kayıttır. Çalışma alanında bulunan liken ve likenikol mantar türlerinden 71'i Bolu için, 145 tanesi Karabük için yeni kayıttır.
Özet (Çeviri)
The aim of the this study was to determine the lichen diversity of the Yaylacık Research Forest and Yenice Forest within the Karabük and Bolu provinces. In the study area the lichen specimens collected from 47 localities between the years of 2003 and 2005 and were found 142 lichen taxa and 8 lichenicolous fungi. Descriptions of the taxa, their distributions in Turkey and in the world and the ecological features of the study area were given. 4 lichen and 3 lichenicolous fungi determined are new records for Turkey. They are Buellia schaereri De Not., Caloplaca cretensis (Zahlbr.) Wunder, Echinothecium reticulatum Zopf, Lichenoconium pyxidatae (Ach.) Ach., Rinodina septentrionalis Malme, Toninia pennina (Schaer.) Gyeln. and Zwackhiomyces lecanorae (Stein) Nik. Hoffm. & Hefellner new records for Turkey. In the study area, 71 lichen and 145 lichen taxa are also new records for Bolu and Karabük Provinces. Key Words : Bolu, Karabük, Lichen, Flora.