Magnezyum diboride (MgB2)'nin kritik sıcaklığının iki bantlı Eliashberg teorisi ile incelenmesi
Study of critical temperature of (MgB2) using two-band Eliashberg theory
- Tez No: 213864
- Danışmanlar: DOÇ.DR. İMAN ASKERZADE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: MgB2, Süperiletkenlik, Kritik sıcaklık, Elektron-fonon etkileşim parametresi, Eliashberg teorisi, MgB2, Superconductor, Critical temperature, Electron-phonon interaction parameter, Eliashberg theory
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu tez çalışmasında süperiletkenliğin temel özelliklerinin verilmesinin ardından BCS teorisi ele alındı. Tek ve çift bantlı süperiletkenlerin kritik sıcaklığı BCS teorisinden elde edildi. Eliashberg teorisi iki bantlı süperiletkenler için incelendi. Daha sonra MgB2 süperiletkeninin özellikleri verilmiştir. Sonuç bölümünde üç çalışma yer almaktadır. Bunlar iki bantlı süperiletkenler için Eliashberg teorisinde kritik sıcaklık bağıntısının elde edilmesi, MgCxB2-x ve Mg1-xAlxB2 `nin iki bantlı Eliashberg teorisiyle analitik çözüm yapılarak kritik sıcaklığının hesaplanması ve MgB2 `nin kritik sıcaklığının basınca bağlılığının mikroskobik elektron-fonon teorisi kapsamında incelenmesidir. Yapılan hesaplamalardan, analitik çözümlerden elde edilen sonuçlarla deneysel veriler karşılaştırıldı ve uyumlu olduğu gösterildi.
Özet (Çeviri)
In this thesis, after presenting the general properties of superconductors,BCS theory is investigated. Critical temperature of single-band and two-band superconductors is obtained using BCS theory. Eliashberg theory is studied for two-band superconductors. Afterwards, superconductor MgB2?s properities are peresented. At the end of the thesis, there are three parts. These are critical temperature of two-band superconductors is obtained using Eliashberg theory, the critical temperature Tc of MgCxB2-x and Mg1-xAlxB2 compounds are obtained by analytically solving the twoband Eliashberg theory, pressure dependence of critical temperature of MgB2 is investigated within the microscopic electron-phonon theory. The results are obtained from analytical solutions, are shown to be in qualitative agreement with experimental data.