STCW-F sözleşmesi ve Türkiye
STCW-F convention and Turkey
  1. Tez No: 213908
  2. Yazar: İLKER BORAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERTUĞ DÜZGÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Balıkçılık Teknolojisi, Fisheries Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Balıkçı gemileri, Deniz kazaları, STCW-F Sözleşmesi, Balıkçı gemisipersoneli eğitimi, Fishing vessel, Sea accidents, STCW-F Convention, Fishing Vessel PersonnelTraining
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Balıkçılık, faaliyet alanı nedeniyle dünyadaki en zor ve tehlikeli mesleklerden birisidir. Dolayısıyla balıkçılar, denizlerde her gün ölüm riskiyle karşı karşıya kalmaktadırlar. Bunun en önemli sebeplerinden biri de, deniz kazalarıdır. Deniz kazalarının çoğu da eğitim eksikliğinden meydana gelmektedir. Bu yüzden de ölümle sonuçlanan kazalar halen devam etmektedir. Tüm bu risklerin azaltılması ve balıkçı gemilerinde çalışan gemi adamlarına iyi yaşam koşulları sağlanması için STCW-F Sözleşmesi oluşturulmuştur.Bu tez çalışmasında, STCW-F Sözleşmesi bütünüyle incelenmiş ve niçin kabul edilmesi gerektiğinin önemi vurgulanmıştır. Sözleşmenin kabulü ile beraber taraf devletleri ne gibi durumların beklediği anlatılarak, yürürlüğe girmeden önce, Avrupa Birliği ülkeleri ile beraber sözleşmeyi kabul etmiş ülkelerin de içinde bulunduğu İskandinav ülkelerindeki balıkçı gemilerinde çalışan gemiadamlarına ne gibi eğitimlerin verildiği açıklanmıştır. Yakın bir gelecekte sözleşmeye taraf olmayı düşünen ülkemizde de bu sözleşmeye hazır hale gelinmesi için, balıkçıların eğitim seviyelerinin yükseltilmesinin gerekliliği anlatılmıştır. Bunun için de balıkçı gemisi personelinin ne gibi eğitimlerle donatılması gerektiği açıklanmıştır. Son olarak da Türkiye'deki mevcut durum ile sözleşmenin kabulü sonrası oluşacak durum irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Fishery, is the one of the most difficult and dangerous occupation. Thereby fisheries is exposed risk of dead expose oneself in everyday. One of the most important reasons is sea accidents. Sea accidents usually happen deficient training. Because of that sea accidents which are concluded continue now. STCW-F Convention is composed in order to mitigate whole risk and ensure fisherman good life condition.In this study, STCW-F Convention is completely and carefully examined and determined the importance of necessity to approve. By explaining the expecting conditions with approval of the Convention for contracting conditions, before the signing date, it is also stated what kind of training courses were supposed to give for the crew for working on the fissing vessels in Nordic countries that approved the Convention including EU and other countries. In our country that is expecting to contract this Convention in the near future, to be ready for contracting, it is explained the necessity for improving the fisher?s education level. For this reason, it is explained which necessarily training courses should be given to the fishing vessels? crew. Finally, the present situation and expecting situation after contracting the Convention in Turkey is discussed in this study.