Bir zeytinyağı rafinerasyon tesisinin enerji ve ekserji analiz yöntemleri kullanılarak performansının değerlendirilmesi
Determining of the performance of an olive oil refinery plant using energy and exergy analyses methods
  1. Tez No: 213955
  2. Yazar: ELİF BOZOĞLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARİF HEPBAŞLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji, entropi, ekserji, ekserji yok olu, ekserji verimi, zeytinyaı rafinerasyon tesisi, Energy, entropy, exergy, exergy destruction, exergyefficiency, olive oil refinery plant
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Ekserji analizi değişik ısıl sistemlerin tasarımı, simülasyonu ve performansının değerlendirilmesi için son yıllarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu tezde, 6250 kg/h yağ işleme kapasitesindeki bir zeytinyağı rafineri tesisinin enerji ve ekserji analizleri tesisin gerçek çalışma verisine dayalı olarak yapılmıştır. Tesisteki her ekipmanın ekserji yok oluşu ve ekserji verim değerleri referans (ölü hal) sıcaklığı 25 ºC alınarak hesaplanmıştır. Ayrıca, ölü hal sıcaklığının 10-30 ºC aralığındaki değişimine göre parametrik çalışma EES programı kullanılarak yapılmıştır. Sistemdeki en büyük ekserji yok oluşu, toplam ekserji yok oluşu içerisinde % 54 ile buhar kazanında gerçekleşti. Bunu, % 22 ile kötü koku ve yağ asidi giderme ünitesi ve % 10 ile yüksek basınçlı buhar jeneratörü izledi. İncelenen tüm sistemin Grassmann (ekserji akış ve kayıp) diyagramı çizilerek ekipmanlardaki ekserjiler giren ekserjiye göre oranlandı. Tesisin toplam ekserji verimi, ölü hal sıcaklığının 25 ºC olması durumunda % 18 olarak hesaplandı
Özet (Çeviri)
In recent years, exergy analysis has been widely used design, simulation, performance assessment of various thermal systems. Energy and exergy analyses of an olive oil refinery plant with a production capacity of 6250 kg/h were performed based on actual operational data in this thesis. The values for exergy destruction and efficiency were calculated for each component of the system and the whole systems at a reference (dead) state temperature of 25oC. A parametric study was also conducted at varying dead state temperatures of 10-30ºC using Engineering Equation Solver (EES) software. The largest exergy destruction occurred in the steam boiler with 54% of total, followed by the deodorization unit with 22% and high pressure steam generator with 10% of that. The Grassmann (exergy flow and loss) diagram was also presented for the whole system studied to give quantitative information regarding the proportion of the exergy input that is dissipated in the various system components. The total exergy efficiency value of the whole system was calculated to be 18% at a dead state temperature of 25oC.