Bitümlü şist-plastik karışımları piroliz ürünlerinin değerlendirilmesi
Utilization of products obtained from copyrolysis of oil shale and plastic
- Tez No: 213974
- Danışmanlar: DR. TAMER KARAYILDIRIM, PROF. DR. JALE YANIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Piroliz, Bitümlü Sist, Plastik, Pyrolysis, Oil shale, Plastic
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Çalışmada farklı oranlardaki bitümlü şist-plastik karışımlarının pirolizi yapılmıştır. Karışımlardaki plastik oranının piroliz ürün dağılımı ve ürünlerin özelliklerine etkisi incelenmiştir. Ele geçen sıvı ve katı piroliz ürününün kullanım alanları araştırılmıştır. Piroliz sonucu oluşan karbonca zengin katı bakiyelerden fiziksel aktivasyon işlemleri ile aktif karbon üretimi ve bu aktif karbonların, atık su arıtımında kullanılabilirliği açısından Cr(VI), fenol ve metilen mavisini adsorplama kapasitesi incelenmiştir. Sıvı ürünün kromatografik yöntemlerle yapısı aydınlatılarak yakıt ve / veya kimyasal hammadde olarak kullanılabilirliği çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Copyrolysis of oil shale with different amount of plastic were carried out. The effect of the ratio of polymer in the blend on the distribution and properties of products from pyrolysis were investigated. The utilizations of liquid and solid pyrolysis products were searched. Production of activated carbon from pyrolysis char by physical activation was carried out. The adsorptions of Cr(VI), phenol and methylene blue on the activated carbons obtained were studied. Liquid products was analyzed by chromatographic method to investigate the use ability as fuel or/and feedstock.