Küçük Menderes havzası tarım alanlarında ağır metal ve radyoaktif kirliliğin saptanması
The determination of radyoactivity and heavy metal pollutions in Küçük Menderes basin
- Tez No: 213973
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET NURULLAH KUMRU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Küçük Menderes havzası, çevresel kirlilik, tarımsal topraklar, doğal radyonüklit, ağır metal, Küçük Menderes basin, environmental pollution, agricultural soils, natural radionuclides, heavy metals
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Bölümü
- Bilim Dalı: Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışmada, tarımsal üretimin sürdürülebilirliği ve gıda güvenliği açısından Küçük Menderes Havzası tarım alanlarında doğal radyonüklit ve ağır metal kirliliğinin saptanması hedeflenmiştir.Küçük Menderes Havzası tarım alanlarında Haziran 2007- Mayıs 2008 döneminde sürdürülen bu incelenmede, sistematik olarak toplanan 55 toprak örneğinde ve 13 mısır bitkisinde doğal radyonüklit aktivite konsantrasyonları HPGe ve NaI(Tl) gama spektrometre sistemi ile ölçülmüştür.Toprak ve mısır örneklerindeki ? Cr, Cd, Cu, Hg Ni, Pb, Zn, U ve Th ? eser element konsantrasyonları ICP-MS tekniği (ACME Analitik Laboratuarı/ Kanada) ile analiz edilmiştir. Çevre kalitesi için yüzey topraklarında gözlenen radyoelement ve eser element konsantrasyonları haritalanmıştır.
Özet (Çeviri)
The main objective of this study is to investigate the distribution of natural radionuclides and heavy metals in agricultural soils of Küçük Menderes basin in terms of sustainable agricultural productivity and food safety.During 2007-2008, a total of 55 representative surface soils and 13 plant samples were systematically collected throughout the Küçük Menderes River and analyzed for naturally occurring radionuclides using gamma spectrometry systems with HPGe and NaI(Tl) detectors.The following trace elements ; Cr, Cd, Cu, Hg Ni, Pb, Zn, U ve Th in the soils and plants were analyzed by ICP-MS technique ( ACME Analytical Laboratories). Furthermore, the concentrations of radioelements and trace elements in surface soils were mapped for environmental quality.