Java 3D ile bir bilgisayar destekli eğitim yazılımı geliştirilmesi
Developing a computer aided learning application using java 3D
  1. Tez No: 213978
  2. Yazar: MOHAMMED SEZAR H. ASKER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA MURAT İNCEOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Java 3D, molekül görselleştirme, hidrokarbonlar, küresel ısınma, jigloo, Bilgisayar Grafikleri, Java 3D, molecular visualization, hydrocarbons, global warming, jigloo, Computer Graphics
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu yüksek lisans tezinde, JAVA 3D kullanılarak orta öğretim öğrencilerine küresel ısınma ve etkilerini, ona neden olan bazı temel gazların görsel bir ortamda incelemesine olanak tanıyacak şekilde bir eğitim yazılımı geliştirilmiştir. Uygulamanın görsel arayüzü Eclipse eklentisi olan Jigloo ile geliştirilmiştir.Tezin ilk bölümünde küresel ısınma konusu hakkında bilgi veren giriş bölümü bulunmaktadır. Tezin ikinci bölümünde, çeşitli 3B grafik yazılımları ve paket programlar incelenmiştir. Sonraki bölümde molekül görselleştirme ile ilgili daha önceki çalışmalara yer vererek, tez için geliştirilen yazılımın dayandığı bilimsel temeller açıklanmıştır. Son bölümde tez için gerçekleştirilen yazılımın nasıl çalıştığını, kullanılan programlama altyapısının ve araçlarının detayları anlatılmıştır. Tezin sonuç bölümünde öğrencinin bu yazılımı kullanarak neler kazanacağı ve ileriki çalışmalar için bazı öneriler verilmiştir. Uygulamanın görsel arayüzü Türkçeden İngilizceye ve İngilizceden-Türkçeye çevirilebilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, Global warming, its effects and some basic Hydrocarbon gases that cause the global warming was presented in an application built using Java 3D API. The program interface was developed using Jigloo (a plug-in for Eclipse). The Project was intended to intermediate school students.The first chapter of this thesis was dedicated to explain the global warming, its effects and the gases causing the global warming. The second chapter of the thesis explains the 3D graphics software and package programming. The next chapter present some previous efforts made on molecular representation. The last chapter present the infrastructure and the utilities for the application software. Conclusion explains what the student will gain after using this application and some suggestions that maybe made to improve this application. The interface of the application can be changed from English to Turkish and from Turkish to English using a spesified button.