Hidrolik kumandalı vana tasarımı
Design of the valf with hydraulic control systems
  1. Tez No: 213992
  2. Yazar: MURAT PİRİNÇCİLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. K. TURGUT GÜRSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Vana, Tek gövdeli hidrolik su dağıtım ünitesi, Basınç kaybı, Hesaplamalı akışkanlar dinamiği, Valf, Monoblok hydraulic water distribution unit, Pressure loss, Computational fluid dynamics
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Vanalar, başta su ve hava olmak üzere, çeşitli akışkanlara hükmetmek, buakışkanların; geçişini veya durdurulmasını sağlamak, debisini ayarlamak, akışkanıngeri dönüşünü engellemek, akış yönünü değiştirmek, akış basıncını sınırlamak ve akışemniyetini sağlamak gibi amaçlara ulaşmak için kullanılan mekanik cihazlardır vetesisat sistemlerinde önemli yer tutmaktadırlar. Son yıllardaki gelişmelerle, vanabasınç kayıp oranları, sonlu elemanlar veya sonlu hacimler yöntemini kullananyazılımlar yardımıyla belirli doğruluk oranlarında elde edilebilmektedir.Bu tezde; sulama sahasında sulama işlemini yapabilmek için basınçlı sulamasisteminde bulunan ana borudan alınan basınçlı suyun sahaya dağıtımındakullanılmakta olan tek gövdeli su dağıtım ünitesi detaylı bir şekilde tasarlanarakaçıklanmıştır. Kurulan deney düzeneğinde yapılan deney sonucunda, basınç kayıplarıelde edilmiştir. Ayrıca, FLUENT yazılımı ile de basınç kayıp eğrileri çıkarılmıştır.Çalışma sonucunda, deney ve sonlu hacimler yöntemi sonuçlarının mühendislikuygulamaları çerçevesinde birbirlerine çok yakın oldukları saptanmış ve basınç kayıpdiyagramlarının bundan sonraki tasarım değişikliklerinde ve benzer uygulamalarda,deney yapmadan, bu yöntem ile elde edilebileceği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The valves are the mechanical instruments that are used to reach aims ascanalizing miscellaneous fluids, stopping or passing these fluids, setting flow rate,preventing return of fluid, changing direction of fluid, limiting fluid pressure andproviding fluid safety why valves are in the important place nowadays in fluidinstallation systems. In last years, with the improvements at both the installationsystems and the commercial softwares, the pressure loss curves can be obtained withthe help of the commercial softwares using finite elements or finite volume models.In this thesis, monoblok hydraulic water distribution unit be used for distributingcompressed water taken from main pipeline in the compressed watering system towatering, is designed and explained in details. The pressure losses are obtained fromthe experiments. Additionally, the pressure loss curves are obtained using the code?FLUENT?, which is a ?Computational Fluid Dynamics (CFD)? software based onfinite volumes method. As a result, it is determined that there are not very differencesbetween the results of the experiments and the results of the finite volume methods,and the pressure loss curves can be obtained with the help of this method withoutmaking further experiments if any changes are performed in the designed valf.