Çipura (Sparus aurata, L., 1758) balıklarının değişik su sıcaklıklarında ve yem tiplerinde sindirim sürelerinin araştırılması
The investigation of sea bream's digestive time of different feed types in different water temperatures
  1. Tez No: 213994
  2. Yazar: AYKUT CİHANER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ YILDIRIM KORKUT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: çipura, sindirim süresi, sindirilebilirlik
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu tez çalışmasında, başlangıç canlı ağırlığı 6.436±0.168 g olan çipuralar; farklı besin madde içeriklerine sahip, biri kontrol olmak üzere, üç deneme yemi ile beslenmiş, bu yemlerin sindirim süreleri ve içerisindeki besin maddelerini sindirim oranları belirlenmeye çalışılmıştır.Denemenin ilk döneminde (0-45. günler) balıklar granül yem ile beslenmiş, ortalama 26.6 ºC su sıcaklığında yemin ilk sindirim süresinin 3.33 saat ile 4.66 saat arasında değiştiği bulunmuştur. Denemenin ikinci döneminde (45-90. günler) balıklar pelet yem ile beslenmeye devam edilmiş, ortalama 29.5 ºC su sıcaklığında ilk sindirim süresinin 4.68 saat ile 6.13 saat arasında değiştiği belirlenmiştir. Gruplar arası su sıcaklıklarında istatistiki bir farklılık bulunmamış, sindirim sürelerinin yemin içeriği ile ilgili olduğu düşünülmüştür.90 gün boyunca yapılan sindirim denemesinde ise balıkların protein, yağ ve enerjiyi hangi oranda sindirebildiği hesaplanmaya çalışılmıştır. Eldeki bulgulara göre protein sindirilebilirliği %86.725-91.238 arasında , yağ sindirilebilirliği %92.709-95.304 arasında ve enerji sindirilebilirliği %75.851-81.323 arasında bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study; the sea bream whose mean weight was 6.436±0.168 g, has been fed by three different feeds and their digestive time and total appearent digestibility rate have been investigated.In 0-45 days, fishes have been fed by granul feeds in 26.6 ºC water temperature. In that conditions digestive time has been determined between 3.33-4.66 hours. When the feed turned in to the pelleted form (days 45-90), digestive time has reached to 4.68-6.13 hours. There were no statistically significant difference between the groups; for that reason it was thought that fish feeds have made the difference for digestive time.During 90 days of the trial, appearent digestibility of protein, fat and energy have been calculated. According to results; appearent digestibility of protein was 86.725-91.238%, appearent digestibility of fat was 92.709-95.304% and appearent digestibility of energy was 75.851-81.323%.