Sol jel yöntemi ile sentezlenen etilendiamin-silika materyali ile nikel (II)'nin zenginleştirme şartlarının araştırılması
Investigation of preconcentration conditions of ni (II) on ethylenediamine-silica material by sol-gel method
  1. Tez No: 213998
  2. Yazar: EMİR AKDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA İMAMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Zenginleştirme, silika jel, modifikasyon, nikel, atomik absorpsiyon spektroskopisi
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Bölümü
  12. Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışmada sol jel yöntemi ile etilendiamin-silika materyali sentezlendi. Elde edilen modifiye silika elementel analiz, BET yüzey alanı ve FT-IR spektroskopisi ile karakterize edildi.Modifiye silika ile dolgulu bir kolon kullanılarak nikel(II) için zenginleştirme şartları araştırıldı. Çözeltinin pH'sı, hacmi, akış hızı, matriks iyonlarının etkisi ile elüe edici çözeltinin cinsi, hacmi ve konsantrasyonu gibi faktörlerin zenginleştirme verimine etkisi çalışıldı. Deneysel olarak nikelin zenginleştirilmesi için optimum şartlar belirlendi. Bu çalışma nikel tayini amacıyla sentetik deniz suyuna ve standart referans madde olan göl suyuna uygulandı.Sonuç olarak, sentezlenen ve karakterize edilen etilendiamin-silika materyalinin nikel zenginleştirilmesi amacıyla kullanılabileceği ortaya konuldu.
Özet (Çeviri)
In this study, ethylenediamine-silica material was synthesized using sol-gel method. The obtained modified silica was characterized by C, H, N elemental analysis, BET surface area and FT-IR spectroscopy.Preconcentration conditions of nickel (II) on column loaded with the modified silica were investigated. The effects of parametres such as pH, flow rate, volume, matrix constituents of solutions and type, volume and concentration of eluent on preconcentration of nickel (II) were studied. The optimum conditions for preconcentration of nickel were determined experimentally. The preconcentration method was applied for determination of nickel by FAAS in synthetic seawater and lake water which is certified reference material.Consequently, it was shown that the synthesized and characterized ethylenediamine-silica material can be used for preconcentration of nickel (II).