Coturnix coturnix L., 1758 ve alectoris chukar gray, 1830 türlerinin karyolojik özellikleri
The karyological analysis of Coturnix coturnix Linnaeus, 1758 and alectoris chukar gray, 1830
  1. Tez No: 214018
  2. Yazar: SENEM AVCI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Coturnix coturnix, Alectoris chukar, Karyotip, Sitogenetik, Coturnix coturnix, Alectoris chukar, Karyotype, Cytogenetic
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalışmada Galliformes takımına ait Phasianidae familyasından Coturnix coturnix ve Alectoris chukar türleri karyolojik olarak başka ülkelerde çalışılmış olmasına rağmen Türkiye'de ilk kez çalışılmıştır. Kınalı keklik ve bıldırcında karyotip analizi kemik iliği hücreleri ve Giemsa boyama kullanılarak uygulanmıştır. Coturnix coturnix'in diploid kromozom sayısı 2n=64-78 arasında bulunmuştur. Makrokromozomların 1., 3., ve 6. kromozom çiftleri submetasentrik, 2., 4., ve 5. kromozom çiftleri metasentrik, 7., 8., 9. kromozom çiftleri subtelosentrik ve 10. kromozom çifti telosentrik bulunmuştur. Z kromozomu metasentrik ve W kromozomu telosentrik bulunmuştur. Alectoris chukar'da karyotip analizi yapılamamıştır. Bu nedenle diploid kromozom sayısı belirlenememiştir. Kınalı keklikte 4 çift makrokromozom tespit edilmiştir. Bunlardan 1., 2. ve 3. kromozom çifti submetasentrik, 4. kromozom çifti ise metasentrik bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, Coturnix coturnix and Alectoris chukar which is belong to Phasianidae family of Galliformes order were studied karyologically, firstly in Turkey in spite of studied in other countries. Karyotype analysis was carried out on chukar partridges and quails using the bone marrow cells and staining with Giemsa. Diploid chromosome number of Coturnix coturnix species was found between 2n=64-78. It was determinated 1., 3., 6., chromosome pairs were submetacentric, 2., 4., 5., chromosome pairs were metacentric, 7., 8., 9. chromosome pairs were subtelocentric and 10., chromosome pair was telocentric of macrochromosomes. W chromosome was telocentric, while that of Z chromosome was metacentric. Karyotype analysis was not carried out on chukar partridge (Alectoris chukar) because quality metaphase phase were not observed that?s why diploid chromosome numbers were not identified. It was determined 4 macrochromosome pairs of chukar partridge. 4. chromosome pair was metacentric, while that of 1., 2., and 3. chromosome pairs were submetacentric.