MIT Bates Laboratuvarındaki ?erenkov Dedektörünün esnek e-p saçılması deneyinden elde edilen ADC spektrumunun analizi
Analysis of ADC Spectrum of the ?erenkov Counters in The Bates Linear Accelerator Center of MIT using the elastic e-p scattering events
- Tez No: 214042
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BARIŞ TAMER TONGUÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yüklü parçacık, Elastik Elektron-Proton Çarpışması, Fotoelektron Sayısı, erenkov Işıması, erenkov Dedektörü, Fit, Analiz, charged particle, elastic e-p scattering, the number of photoelectrons, erenkov radiation, erenkov detectors, fitting
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Bölümü
- Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bir yüklü parçacık şeffaf bir ortamdan ışığın o ortamdaki hızından daha büyük bir hızla geçerken mavi bir ışığın oluşmasına neden olur. Bu mavi ışık ?erenkov ışımasıdır. Bu ışıma görünür bölgede elde edilmek istenmiş ve bir dedektör oluşturulmuştur. Bu dedektöre de ?erenkov dedektörü adı verilmiştir. Dedektör sisteminde bu ışımayı gerçekleştirmek için bir takım yapılara ihtiyaç duyulmuştur. Gerekli malzemeler tedarik edildikten ve dedektör sistemi oluşturulduktan sonra deney yapılmıştır. Bu deney için elastik elektron-proton çarpışması kullanılmıştır. Bu parçacıkların şeffaf bir ortamda elastik çarpışmaları sonucu ?erenkov ışıması meydana gelmiştir. Burada dedektör devreye girer ve dedektörün esas kullanım amacı olan saçılan parçacıklar arasından elektronları ayırt eder ve oluşan fotoelektron sayılarını hesaplar.ADC analizi için ?erenkov dedektöründe bulunan sağ-sol simetriye sahip altı sayacın herbirinin ayrı ayrı tespit ettiği çarpışma sonucunda saçılan elektron sayıları sayaçlardan okunur. Bu değerler histogram şeklinde elde edildikten sonra fit edilir. Grafiği oluşturmada ROOT programı kullanılmıştır. Altı sayaç için elde edilen fit grafiklerinden okunan fotoelektron sayıları bir grafikte toplanmıştır. Daha önce yapılan TOF (Time of Flight) analizi sonuçları ile ADC analizi sonuçları tek grafikte toplanarak karşılaştırılır.
Özet (Çeviri)
Blue light produced by charged particles when they pass through an optically transparent medium at speeds greater than the speed of light in that medium. This blue light is called ?erenkov radiation. This radiation is spectral and majorly in the visible area. Since this principle is used for the particle separation the detectors are called ?erenkov counters.In this theses, average photo electrons per event are extracted by analyzing its digital signal obtained from ADC (Analog to Digital Converter). Data comes from elastic electron-proton scattering.