MIT Bates Laboratuarındaki elektron proton saçılması deneyinin analizi ile Cherenkov Dedektörünün veriminin tespiti
Determining The Efficienies of The Blast Cherenkov Counters using elastic electron-proton scattering data of MIT Bates Accelerator Center
- Tez No: 214041
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BARIŞ TAMER TONGUÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: MIT Bates Laboratuvarı, BLAST, erenkov dedektörü, TOF sintilatörleri, ADC spectrum analizi, Fototüpler, MIT Bates Laboratory, BLAST, Cherenkov Detector, TOF sicintilators, ADC spectrum analysis, Phototubes
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Bölümü
- Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu tez çalışmasında, önce MIT Bates doğrusal hızlandırıcısı hakkında bilgiler verilmektedir. Bates doğrusal hızlandırıcı da, yüklü parçacıkların çarpışmasının gerçekleştiği BLAST spektrometresi ve bu spektrometredeki ?erenkov dedektörü, şekillerle gösterilmekte ve dataların alındığı ?erenkov dedektörünün içyapısı ve çalışma prensibi anlatılmaktadır. Doğrusal hızlandırıcıda hızlandırılan elektronlar hedefteki proton çekirdekten saçılması sonucu ?erenkov dedektörüne gelen parçacıklardan elektron ile pionu tespit etme işlemi verilmektedir. Protondan esnek saçılan elektronun tespitini yapan ?erenkov dedektörünün her bir sayacının verimi, kendisinden elde edilen ADC spektrumunun Poisson fonksiyonuna fit edilmesi ile belirlenmektedir. Bu verim değerleri farklı bir analiz metodu olan TOF analizinden elde edilen sonuçlarla kıyaslanmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the Cherenkov counters in the BLAST spectrometer at the MIT Bates linear accelerator is introduced. The internal structure and working principles of the Cherenkov detectors used in the spectrometer are described. How the Cherenkov detector fullfills its duty of discriminating the scattered electrons from pions is briefly explained. Efficiency of each Cherenkov counter is determined by fitting the Analog to Digital Converter (ADC) spectrum to the Poisson function. In the end, the results are compared with the result of the so-called TOF method.