Çok katlı çelik yapılarda çaprazlı çerçeve sistemlerin dbybhy 2007'ye göre tasarımı ve süneklik düzeylerinin karşılaştırılması
Design of braced frame systems on multi storey buildings acccording to dbybhy 2007 and comparison of their ductilities
- Tez No: 214056
- Danışmanlar: PROF. SALİH ZEKİ BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Merkezi çapraz, dışmerkez çapraz, moment çerçevesi, çelik yapılar, süneklik, rijitlik, yapı davranışı, concentrically braces, eccentrically braces, moment frames, steel structures, ductility, stifness, structure behavior
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bölümü
- Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmada, 20 katlı (zemin kat + 19 normal kat) bir çelik yapının DBYBHY 2007 (Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik 2007) nin ön gördüğü değişik merkezi çapraz düzenleri, dışmerkez çapraz düzenleri ve moment aktaran çerçeve düzeni ile çözümlenerek yapı genel davranışlarına ait sonuçlar irdelenmiştir. Yapılan bina çözümlemelerinde SAP 2000 programı kullanılmıştır.Birinci bölümde çalışmaya ait genel bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde, çelik yapılara ait genel bilgiler, çaprazlı sistemlere ait genel bilgiler ve çaprazlı sistemlere ait Deprem Yönetmeliği' nde verilen bilgiler aktarılmıştır. Üçüncü bölümde, yapının değişik çapraz düzenli olmak kaydıyla analiz adımları bulunmaktadır. Dördüncü bölümde ise analiz sonuçları irdelenmiş ve yorumlanmıştır. İrdeleme ve yorumlar, yapı ağırlığı, yapıya her iki doğrultuda etkiyen deprem kuvvetleri, elastik ve plastik deplasmanlar ve süneklik oranları parametreleri çerçevesinde yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, a 20 storeyed (ground floor + 19 normal floor) steel building was analiysed and scrutinized according to DBYBHY 2007 (Turkish Code about Buildings That Are Constructed on Seismic Regions 2007) with different concentrically and eccentrically braced membersand also moment frames. In study, SAP 2000 program used for analysisOn first chapter, general information was given about the study. On second chapter, the informations about steel structures, concentrically and eccentrically braces and also about the steel struructures which have braced members, according to Turkish Earthquake Code 2007. Third chapter is about analyse stepsfor different braced structures that are subject of this study. Fourth chapter is the final one, which includes analysis results and comments. Analysis and comments of the study have been made according to about, weight of the buildings, the earthquake forces from two direction both, displacements of elsatic and plastic analyze, and the ductility ratios.