Betonarme binaların deprem performanslarının deprem geçirmiş binalarla ilişkilendirilerek belirlenmesi
The performance evaluation of the reinforced concrete structures by comparison with their observed earthquake performances
- Tez No: 214057
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA KUTANİS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Doğrusal Elastik Olmayan Yöntem, Artımsal Statik İtme Analizi, Artımsal Eşdeğer Deprem Yükü Yöntemi, Performans Değerlendirmesi, Nonlinear Elastic Method, Incremental Static Pushover Analysis, Incrimental Equivalent Earthquake Load Method, Performance Evaluation
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bölümü
- Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Son yıllarda meydana gelen depremlerde oluşan hasarın ve ekonomik kayıpların çok büyük miktarda olması Deprem Mühendisliği'nde Performansa Dayalı Tasarım ve Değerlendirmenin önemini bir kez daha gözler önüne sermiştir.Bu çalışmada ?17 Ağustos 1999 depreminde meydana gelen yapısal hasarlar daha önceden belirlenebilir miydi?? sorusunun cevabı aranmıştır. Bu amaçla 17 Ağustos 1999 Depremi'nde, farklı hasar durumundaki iki yapı sisteminin Doğrusal Elastik Olmayan Hesap Yöntemi ?Eşdeğer Deprem Yükü Yöntemi? ile performans değerlendirmesi yapılmıştır. Sonuçların gerçekle uyumu irdelenmiştir.Yapılan çalışmalar sonucunda depremde hasar almayan yapı sisteminin performansı gerçekle uyum sağlamıştır. Ancak depremde göçmüş olan yapı sisteminin performansı, gerçek durumundan daha iyi düzeyde çıkmıştır. Çalışma, depremde farklı performans gösteren çok sayıda binalarla genişletildiği takdirde, Yönetmeliğe yeni giren yöntemlerin kalibre edilmesinde önemli rol oynayacaktır.
Özet (Çeviri)
In recent years, earthquakes which caused important damages and much economic lost, again have showed that performance based design and evaluation is very important in Earthquake Engineering.In this study, the answer of the question, ?Could the damageability of structures during the August 17th, 1999 Marmara Earthquake, be determined or estimated before earthquake using the Performance Based Design Methods.?? was investigated. To answer this question, two reinforced concrete structures, which prone to 17 August 1999 Marmara Earthquake and showed different performance levels are studied by using nonlinear static procedures. The calculated results were compared with the performance observed after the Earthquake.Result of this studies showed that, undamaged structure?s performance was the same with real performance level. But collapsed down structure?s performance level was better than real performance level. This study will have an important role in the comparison of new methods in Earthquake Regulation if it is amplified with different structures that are in different performance levels in earthquake.