Bilişsel davranışçı yaklaşımla bütünleştirilmiş sosyal beceri eğitiminin ergenlerin sosyal kaygı düzeyine etkisi
The effect of social skills education program integrated with cognitive behavioral approach on social anxiety level of adolescents.
- Tez No: 214120
- Danışmanlar: PROF.DR. HALUK YAVUZER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Sosyal kaygı, sosyal beceri eğitimi, bilişsel davranışçı yaklaşım, ergenler, Social anxiety, social skills training, cognitive-behavioral approach, adolescents
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitimde Psikolojik Hizmetler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 215
Özet
Bu çalışma, sosyal kaygısı yüksek ancak patalojik durumda olmayan ergenlerin sosyal kaygılarını azaltmak amacıyla bir programın hazırlanmasını, uygulanmasını ve işlevselliğinin sınanmasını kapsamaktadır. Bu amaçla 12 oturumluk ?Bilişsel - davranışçı yaklaşımla bütünleştirilmiş sosyal beceri eğitimi programı? oluşturulmuştur. Çalışma, İstanbul İlinde bir devlet ilköğretim okulunda 6 ve 7. sınıflara devam eden dokuzu deney grubunda dokuzu kontrol grubundaki onsekiz öğrenci ile gerçekleşmiştir. Deney grubundaki öğrencilere 12 oturumluk ?Bilişsel - davranışçı yaklaşımla bütünleştirilmiş sosyal beceri eğitimi? programı haftada ikişer gün birerbuçuk saat süreyle uygulanmış, kontrol grubuna ise herhangi bir uygulamada bulunulmamıştır. Araştırma kapsamında öğrencilerin sosyal kaygı düzeylerini belirlemek amacıyla veri toplama aracı olarak ?Çocuklar İçin Sosyal Anksiyete Ölçeği? ve ?Çapa Çocuk ve Ergenler İçin Sosyal Fobi Ölçeği? kullanılmıştır. Ölçekler öntest, sontest ve altı hafta sonra yapılan izleme çalışmasında deney ve kontrol grubundaki öğrencilere verilmiştir. Elde edilen veriler SPSS 11,5 paket programıyla analiz edilmiştir. İstatistiksel analizde Wilcoxin, Mann-Withney U ve Kovaryans Analizi teknikleri kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçları ?Bilişsel - davranışçı yaklaşımla bütünleştirilmiş sosyal beceri eğitimi?nin ergenlerin sosyal kaygısını azaltmada etkili olduğunu, ve bu etkinin altı haftalık izleme çalışması sonucunda da devam ettiğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to decrease social anxiety level of adolescents. Social anxiety level in this context was higher than normal population but not a pathalogic degree. For this purpose, ?social skills traing program integrated with cognitive-behavioaral techniques? which consists 12 sessions was developped, conducted and evaluated. Participants were students from sixth and seventh grades of a public school in Istanbul. Eighteen students in total were participated; nine of them were in waiting list control group and nine of them were in study grup which were attained social skills training program integrated with cognitive-behavioaral techniques. Sessions were twice a week, with a duration of ninety minutes. ?Social Anxiety Scale for Children? and ?Çapa Social Phobia Scale for children and adolescents? are used to determine social anxiety level of participants. Scales are used in pre-test, post test and follow-up study six week after group sessions. Statistical analyses were conducted via SPSS 11,5. Wilcoxin, Mann Whitney-U and Co-Variance analyses were used. The results show that ?social-skills training integrated with cognitive-behavioral techniques? is an effective program to reduce social anxiety level of adolescents and the effect is valid after six months the program ended.