Fâik Ömer Efendi hayatı, edebi şahsiyeti, eserleri ve Dîvânı'nın tenkidli metni
Fâik Ömer with his life, publications, literary personality and critical edition of his divans
  1. Tez No: 214291
  2. Yazar: ARZU COSKUNYUREK
  3. Danışmanlar: PROF. NÂMIK AÇIKGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Fâik Ömer, Classical Turkish Literature, Divan, Fashion, Edition Critics, Literal History
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 271
Özet
Bu çalısmanın ilk kısmında 19. yüzyıl Klasik Türk Edebiyatı sairlerinden Fâik Ömer Efendi'nin hayatı, edebi sahsiyeti ve eserleri ortaya konulmaya çalısılmıstır. Çalısmanın ikinci kısmında ise sâirin Dîvân'ı üç asamada incelenmis, bu sayede gelenekle örtüsen ve farklı oldugu noktalar saptanmıs, ve sâirin üslûbu belirlenmistir. Çalısmanın esasını teskil eden ikinci kısımda ise sairin Dîvânı'nın tam ve en dogru hali, metin tenkidi yöntemiyle ortaya konmaya çalısılmıstır. Bu asamada, seçilen nüshalar arasındaki farklar dikkate alınarak böylece sairin yazdıgı esere en yakın metin olusturulmaya çalısılmıstır. htivâ ettigi siir sayısı açısından zengin olan Sü. ve S. nüshaları çalısmaya esas teskil eden nüshalar olarak seçilmistir. Nüshalar arasında ki farklarsa sayfa altında belirtilerek nüsha farkları da ortaya konulmustur. Türkçe Dîvân ve Farsça Dîvân olarak iki bölümden olusan bu kısımda Türkçe Dîvân bölümü de ayrıca nazım sekillerine göre düzenlenmistir. Böylece sâirin edebiyat tarihindeki yeri belirlenmeye çalısılmıstır.
Özet (Çeviri)
In the first part of this thesis, with the focus on literal personality, publications and life of Fâik Ömer, who was a poet in Classical Turkish Literature in 19 th Century, was tried to investigate . In the second part, collected poems of the poet was investigated in three section, so finding out overlapping and outgoing points with respect to tradition and fashion of the poet has been defined. In the third part, which is the main part of the thesis, complete and proper one of the collected poems of the poet was tried to exhibit using the method of edition critics. In this section, taking into consideration the differences between the selected copy editions, the edition which is so familiar to original one was tried to be formed. Sü and S copy editions, which are distinguished ones according to number of the poets in copy editions, was used as a main reference copy edition for this study. Differences between these copy editions was explained at the bottom of the pages. Also in this section, which has two subsections: Turkish Collected Poems and Persian Collected Poems, Turkish Collected Poems subsection constructed with respect to types of poetry So, importance of the poem in literal history was tried to investigate.